hemsidor på Internet

Skriftlig fråga 2003/04:1333 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-11
Anmäld
2004-06-14
Besvarad
2004-06-16
Svar anmält
2004-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 juni

Fråga 2003/04:1333

av Mariam Osman Sherifay (s) till justitieminister Thomas Bodström om hemsidor på Internet

Yttrandefriheten är en del av vår demokratisk grund som vårt samhälle vilar på. Tyvärr lever vi i en tid full av misstro och hat. Många grupper i vårt samhälle upplever att de bemöts på ett sätt som inte är värdigt ett demokratiskt samhälle. Det kan bero på att man har en annan tro, religion eller etnisk bakgrund. Exemplen är många, det är sajter som sprider islamofobi, antisemitism och invandrarhat med mera. Detta kan inte accepteras.

Vad avser statsrådet att ta för initiativ för att stoppa dessa hemsidor?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1333 besvarad av

den 16 juni

Svar på fråga 2003/04:1333 om hemsidor på Internet

Justitieminister Thomas Bodström

Mariam Osman Sherifay har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att stoppa hemsidor som sprider islamfobi, antisemitism och invandrarhat med mera.

Som Mariam Osman Sherifay säger är yttrandefriheten grundläggande i ett demokratiskt samhälle. Yttrandefriheten får dock begränsas. Sådana begränsningar finns också. Yttranden som innebär hets mot folkgrupp är straffbelagda. Det finns även andra straffbestämmelser som kan träffa uppmaningar och andra yttranden på Internet som har en rasistisk eller främlingsfientlig innebörd, till exempel bestämmelsen om uppvigling.

I Sverige har vi dessutom en särskild lagstiftning som innebär att de som tillhandahåller så kallade elektroniska anslagstavlor, till exempel webbhotell, ska ha uppsikt över dessa. Tillhandahållaren är också skyldig att bland annat ta bort meddelanden som utgör hets mot folkgrupp.

Man måste också komma ihåg att rasism och främlingsfientlighet på Internet utgör ett gränsöverskridande problem. Insatser i Sverige är därför inte tillräckliga. Vi måste också samarbeta med andra länder. Sverige har deltagit aktivt i det internationella arbetet på området. Exempelvis har det inom Europarådet utarbetats en konvention om IT-relaterad brottslighet och ett protokoll om kriminalisering av rasistiska och främlingsfientliga handlingar. Instrumenten innehåller bland annat bestämmelser om internationellt samarbete. Sverige har undertecknat både konventionen och protokollet och frågan om ett genomförande av instrumenten bereds för närvarande.

Jag följer utvecklingen på området noga och kommer att verka för att eventuella ytterligare åtgärder vidtas om så skulle behövas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.