Hemförande av barn från nordöstra Syrien

Skriftlig fråga 2019/20:111 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-07
Överlämnad
2019-10-07
Anmäld
2019-10-08
Svarsdatum
2019-10-16
Sista svarsdatum
2019-10-16
Besvarad
2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Debatten om de svenska barn som far illa i nordöstra Syrien har pågått under en lång tid. Det handlar om barn till föräldrar som misstänks vara IS-terrorister eller associerade till IS. I vissa fall är föräldrarna inte längre i livet.

Regeringen har mött kritik från både organisationer och anhöriga till de barn som far illa. Man har agerat långsamt, och olika statsråd har presenterat olika förklaringar som alla går ut på att det skulle vara svårt att göra något.

I september 2019 berättade Nederländernas justitieminister Ferd Grapperhaus för parlamentet i Haag att landet hade tackat nej till ett erbjudande från USA om assistans med att föra hem tio nederländska kvinnor, som anklagats för kopplingar till IS, och deras barn. Erbjudandet ska ha kommit den 28 juni 2019.

Erbjudandet från USA till Nederländerna väcker frågan om Sverige har fått något liknande erbjudande.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har den svenska regeringen fått något erbjudande från USA eller annan stat om assistans med att föra hem svenska medborgare från nordöstra Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:111 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:111 av Håkan Svenneling (V)
Hemförande av barn från nordöstra Syrien

Håkan Svenneling har frågat mig om Sverige har fått ett erbjudande av USA att ta hem kvinnor och barn från nordöstra Syrien.

Regeringen prioriterar arbetet med att försöka hjälpa barn i nordöstra Syrien med koppling till Sverige. Målet är att dessa barn ska kunna föras till Sverige om och när det är möjligt. Arbetet sker i samarbete med andra aktörer, bland annat med kurderna i området. Det är dock ett mycket komplicerat arbete – inte minst att identifiera barn med koppling till Sverige. Den ökade instabiliteten i regionen gör det än svårare.

Frågan om hanteringen av barn till IS-anhängare diskuteras intensivt internationellt. Vi har nära kontakt med andra EU-medlemsländer och nordiska länder, och kan konstatera att de möter samma problem och hinder. Det finns inga enkla svar i denna komplexa situation. Även andra länder hanterar varje fall utifrån sina individuella förutsättningar. Sverige har inte fått något erbjudande av USA att repatriera kvinnor och barn från nordöstra Syrien. –

Stockholm den 16 oktober

Ann Linde – –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.