helhetstänkande i statlig verksamhet

Skriftlig fråga 2003/04:976 av Sandgren, Margareta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-24
Anmäld
2004-03-24
Besvarad
2004-03-31
Svar anmält
2004-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 mars

Fråga 2003/04:976

av Margareta Sandgren (s) till statsrådet Pär Nuder om helhetstänkande i statlig verksamhet

Det är självklart att statlig verksamhet ska bedrivas så rationellt och effektivt som möjligt. Det har skattebetalarna rätt att kräva. Men de har också rätt att kräva en god service och att verksamheten håller hög kvalitet. Ett annat krav som enligt min uppfattning måste ställas är att man har ett helhetstänkande på statlig verksamhet. Detta saknas i dag i stor utsträckning. Det har i stället blivit ett "stuprörstänkande". Varje organisation arbetar ambitiöst på att göra sin egen verksamhet så rationell som möjligt. I det enskilda fallet kan givetvis resultatet bli bra. Men problemet är att ingen tar ansvar för helheten. Det kan till exempel få till följd att man inte uppmärksammar möjligheterna till samverkan som ett alternativ till nedläggning. Risken är därmed uppenbar för en utarmning av viktig statlig verksamhet liksom av kommuner eller regioner. Vi kan inte begära att myndigheterna ska ha helhetstänkandet. Det är en uppgift för den politiska nivån.

Jag vill fråga statsrådet vilka åtgärder han är beredd att vidta för att statlig verksamhet i ökad utsträckning ska arbeta utifrån ett helhetsperspektiv.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:976 besvarad av

den 31 mars

Svar på fråga 2003/04:976 om helhetstänkande i statlig verksamhet

Statsrådet Pär Nuder

Margareta Sandgren har frågat mig vilka åtgärder regeringen är beredd att vidta för att statlig verksamhet i ökad utsträckning ska arbeta utifrån ett helhetsperspektiv.

Regeringen tillsatte i januari 2003 en parlamentarisk kommitté för att se över uppgifts- och ansvarsfördelningen i hela den offentliga samhällsorganisationen. Kommittén fick ett brett uppdrag och presenterade i december ett första delbetänkande, där för- och nackdelar med den nuvarande samhällsorganisationen analyseras och förslag till inriktning på kommitténs fortsatta arbete presenteras. Delbetänkandet är just nu ute på remiss.

När det gäller den statliga organisationen möter jag ofta åsikten @ inte minst från företrädare från kommuner och näringsliv @ att statens olika delar inte drar åt samma håll. Några myndigheter och verk drar åt ett håll @ andra myndigheter, verk och länsstyrelser åt något annat. Precis som Margareta Sandgren pekar de på att det saknas ett helhetsperspektiv från statens sida.

Det finns således anledning att se över både antalet myndigheter, länsstyrelsernas roll, statens regionala organisation och relationerna mellan regeringskansliet och myndigheterna.

Regeringen kommer därför att ge Ansvarskommittén i uppgift att se över hela den statliga organisationen, när regeringen senare i vår presenterar tilläggsdirektiv inför kommitténs fortsatta arbete.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.