Helhetsgrepp över landets bredbandsnät

Skriftlig fråga 2017/18:1383 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-30
Överlämnad
2018-05-31
Anmäld
2018-06-01
Svarsdatum
2018-06-07
Sista svarsdatum
2018-06-07
Besvarad
2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Under våren blev jag tillsammans med kommunalråden i Arvika och Munkfors inbjuden till nätbolaget Mittnät för att diskutera framtiden för bredbandsnätet. Värmlands Folkblad har skrivit om detta, och visst är det bra att satsningarna på bredband har gett stor effekt och att fibernäten nu byggs ut i allt större takt. Sverige är här bland de bästa i hela EU. Men oron gäller vad som händer sedan och hur digitaliseringen kommer att påverka välfärden och dem som bor på landsbygden.

De demografiska utmaningarna är stora, och med det växer behovet av digitala välfärdstjänster som går via fibernätet. Utvecklingen sker redan i dag, och det är troligt att både landets kommuner och landsting och större myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen kommer att utöka sin digitala verksamhet än mer i framtiden.

Med den här utvecklingen i bakgrunden är det jätteviktigt att alla i vårt land får tillgång till bredband oavsett var i landet de bor eller arbetar. Regeringen har nu infört en garanti så att alla ska ha möjlighet att få en internetanslutning på tio megabit per sekund, vilket är bra, men fortfarande finns problem att lösa.

I denna utbyggnadsboom är aktörerna många, vilket leder till att även nätägarna kommer att bestå av en massa olika företag. Utifrån ett kundperspektiv innebär det att ingen har ett helhetsgrepp kring bredbandet i vårt land. Det är dessutom inte orimligt att tro att inom de närmaste 20 åren har många olika ägare till fibernät kommit och gått. En del kommer att bli uppköpta, och andra kommer att finnas kvar. I och med regeringens garanti om rätten till internetanslutning är det inte orimligt att staten också tar ett större ansvar för bredbandsnätet. 

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är därför följande:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att ta ett helhetsgrepp över landets bredbandsnät?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1383 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)




Svar på fråga 2017/18:1383 av Lars Mejern Larsson (S)
Helhetsgrepp över landets bredbandsnät

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att ta ett helhetsgrepp över landets bredbandsnät.

Regeringen har i Sverige helt uppkopplat 2025 – en bredbandsstrategi (dnr 2016/08008/D) satt upp ambitiösa mål för tillgången till bredband i landet. Till år 2020 bör 95 procent av hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s, till år 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet och till år 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Både de kommersiella aktörerna och det offentliga har viktiga roller att spela för att regeringens mål ska nås. Utgångspunkten i regeringens bredbandsstrategi är en marknadsdriven utbyggnad i samklang med det offentligas behov och ansvar för en långsiktigt hållbar tillgång till viktig infrastruktur.

De kommersiella aktörerna investerar årligen mellan 12 och 14 miljarder kronor i fasta och mobila nät, vilket gör att utbyggnaden sker i snabb takt. Statens roll är att skapa förutsättningar för utbyggnaden genom att sätta upp mål och undanröja hinder, samt att bidra till finansiering i områden där investeringar inte sker på kommersiell väg. Regeringen har lagt ett antal regeringsuppdrag kopplade till genomförandet av bredbandsstrategin för att underlätta för utbyggnaden och undanröja hinder och har även avsatt medel till bredbandsstöd i lands- och glesbygd samt höjt nivån för funktionell tillgång till internet från 1 till 10 Mbit/s.

Ett av uppdragen rörde utformningen av framtida insatser för bredbandsutbyggnad med statliga medel och redovisades av Post- och telestyrelsen den 14 november 2017 (dnr N/2017/06926/D). I myndighetens redovisning av uppdraget presenterades ett förslag på en ny stödordning som innebär en högre grad av strategisk och centraliserad styrning än nuvarande stödsystem. Förslaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

För att skapa förutsättningar för en god dialog kring viktiga frågor mellan olika bredbandsaktörer har regeringen inrättat Bredbandsforum där, digitaliseringsministern är ordförande i styrgruppen. Det är en arena där man gemensamt identifierar hinder och arbetar för att hitta lösningar som främjar tillgången till bredband i hela landet.

Stockholm den 5 juni 2018

Peter Eriksson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.