Hedersvåld

Skriftlig fråga 2006/07:1194 av Karlsson, Ulrika i Uppsala (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-16
Anmäld
2007-05-16
Besvarad
2007-05-24
Svar anmält
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2006/07:1194 Hedersvåld

av Ulrika Karlsson i Uppsala (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I april mördades den 17-åriga flickan Duaa Kalil Aswad från Beshika i norra Irak då hon stenades till döds. Hennes brott var att hon tog sig den självklara rätten att själv välja den man hon ville gifta sig med. Via Internet har världen kunnat ta del av bilderna från denna avrättning. Dessa bilder skildrar när uppemot tusen män deltar i aktionen. På dessa bilder syns också polismän som inte ingriper.

Varje dag plågas människor världen över i hederns namn och lever under ständigt hot från sin omgivning. Vi har ett gemensamt ansvar att ta avstånd från dessa övergrepp samt rikta ett tydligt och bestämt budskap om att vi inte accepterar hedersrelaterat våld.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesministern:

Avser utrikesministern att ta upp detta hedersrelaterade mord med representanter för den irakiska regeringen för att förhindra att något liknande inträffar igen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1194 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 24 maj

Svar på frågorna

2006/07:1124 Den kvinnofientliga lagstiftningen i Irak och dess följder

2006/07:1194 Hedersvåld

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig huruvida jag avser att med företrädare för Irak ta upp frågan om den kvinnofientliga lagstiftningen och de allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som följer i dess spår. Ulrika Karlsson i Uppsala har frågat mig om jag avser att ta upp det hedersrelaterade mordet på Duaa Kalil Aswad med representanter för den irakiska regeringen för att förhindra att något liknande inträffar igen. Jag väljer att besvara båda frågorna samtidigt.

Låt mig först konstatera att jag delar Hans Lindes och Ulrika Karlssons oro över situationen i Irak. Detta gäller inte minst det faktum att den nya irakiska konstitutionen innehåller skrivningar i riktning mot en försämrad juridisk ställning för kvinnor i Irak. En ny lag har också tillkommit som ger möjlighet till strafflindring vid hedersrelaterade brott. Den typen av straffrihet är oförsvarlig och strider mot de mänskliga rättigheterna. Mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld, måste inte bara förbjudas utan även aktivt förebyggas. Kvinnors jämställda deltagande i det irakiska samhällsbyggandet är centralt även för denna aspekt, och i detta sammanhang bör säkerhetsrådsresolution 1325 lyftas fram. FN har uppmärksammat den hedersrelaterade brottsligheten i sina regelbundna MR-rapporter för Irak och det välkomnar jag.

Inom ramen för en politisk dialog påpekar Europeiska unionen och Sverige ständigt den irakiska regeringens skyldighet att respektera och upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Senast vid utrikesminister Hoshair Zebaris besök i mars underströk jag detta ansvar.

Sveriges samarbete med Irak och stöd till återuppbyggnaden syftar till att främja mänskliga rättigheter med särskilt fokus på kvinnor och barn. Som ett led i detta finansierar Sverige ett program via FN (Unifem) som ska leda till att kvinnors rättigheter ges en mer framträdande roll såväl i det ordinarie lagstiftningsarbetet som i konstitutionen, där en översyn nu pågår. Ett annat mål är att öka möjligheten för det civila samhället att kontrollera hur lagar och internationella konventioner om kvinnors rättigheter efterföljs i praktiken.

Regeringen kommer genom Europeiska unionen och Förenta Nationerna, liksom i våra bilaterala kontakter med den irakiska regeringen, att fortsätta inskärpa vikten av att de mänskliga rättigheterna till fullo respekteras både i lagstiftning och i praktiken.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.