Hastighetskontroll på alla vägar

Skriftlig fråga 2007/08:158 av Pedersen, Peter (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-24
Anmäld
2007-10-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2007/08:158 Hastighetskontroll på alla vägar

av Peter Pedersen (v)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har utvärderat hur den sänkta rapporteringsgränsen för hastighetsgränser efterlevs. Det visar sig att det råder olika bedömningar beroende på vilken hastighetsgräns som råder. På vägar med 30 eller 50 kilometer per timme sker anmälningar av dem som kör lite för fort i högre grad än på vägar med 90 eller 110 kilometer per timme, där det nästan inte alls förkommer liknande rapporterade fall. Det är vetenskapligt belagt att ju fortare en förare kör, desto större är risken för olyckor som leder till svår skada eller dödsfall. Det är därför av stor väsentlighet att även höga farter behandlas på samma sätt som låga farter. Varje liv som kan räddas är viktigt och i strävan efter att få ned farterna på vägarna har det betydelse vilka politiska signaler som sänds ut till dem som i dag bryter mot samhällets gemensamma regler.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att göra för att de som kör lite för fort på vägar med 90 eller 110 kilometer per timme ska anmälas i lika hög utsträckning som de som kör lite för fort på vägar med 30 eller 50 kilometer per timme?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:158 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:158 Hastighetskontroll på alla vägar

Justitieminister Beatrice Ask

Peter Pedersen har frågat statsrådet Åsa Torstensson vad hon avser att göra för att de som kör lite för fort på vägar med en hastighetsbegränsning på 90 eller 110 kilometer per timme ska anmälas i lika hög utsträckning som de som kör lite för fort på vägar med en hastighetsbegränsning på 30 eller 50 kilometer per timme. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Utgångspunkten i regeringens trafiksäkerhetsarbete är att berörda myndigheter ska arbeta aktivt för att bidra till att nå målen i den av riksdagen beslutade nollvisionen. Att polisen är en central aktör i det arbetet är självklart.

Rikspolisstyrelsen beslutade i april 2006 om en nationell strategi för polisens trafiksäkerhetsarbete. Av Rikspolisstyrelsens nationella handlingsplan för trafiksäkerhetsarbetet 2007 framgår att hastighetsöverträdelser ska rapporteras från och med 6 kilometer per timme över gällande hastighetsgräns.

Under de första två tertialen 2007 har de anmälda trafikbrotten ökat med 53 procent jämfört med samma period 2006. En stor del av denna ökning kan tillskrivas polisens hastighetsövervakning via vägkameror. Medelhastigheten har dessutom sänkts med 8 procent på de vägsträckor som är utrustade med vägkameror.

Den rapport som Peter Pedersen nämner är från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och redovisar bland annat resultatet av en utvärdering av polisens hastighetsövervakning under perioden juni–september 2006. Jag tycker att man utifrån denna korta mätperiod ska vara försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser om polisens arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.