Handel på landsbygden

Skriftlig fråga 2012/13:685 av Hultqvist, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-02
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-16
Svar anmält
2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga

2012/13:685 Handel på landsbygden

av Peter Hultqvist (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Att driva handel på landsbygden möter andra problem än att göra det i stora städer. Långa transporter och små varuvolymer påverkar priser och utbud. Självfallet får det effekter på konkurrenskraften.

Lanthandeln har ofta en central roll för bygdens utveckling. Därför är det ett samhälleligt intresse att verksamheter av detta slag överlever och utvecklas. Men då går det inte att blunda för de konkurrensnackdelar som lanthandeln drabbas av.

Med en rad åtgärder som bland annat kan innebära vidgat serviceutbud med kopplingar till olika typer av samhällsservice och annan kommersiell verksamhet finns det en möjlighet att stärka den lokala lanthandeln. Men de grundläggande problemen med extra kostnader för transporter och små volymer kvarstår.

Min fråga till landsbygdsministern är:

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta för att generellt stödja lanthandeln och bidra till en lösning på dess problem med extra kostnader för långa transporter och små volymer?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:685 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 16 augusti

Svar på fråga

2012/13:685 Handel på landsbygden

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att generellt stödja lanthandeln och bidra till en lösning på dess problem med extra kostnader för långa transporter och små volymer.

God tillgång till kommersiell och offentlig service är en förutsättning för att skapa tillväxt och välfärd i hela Sverige. Jag delar Peter Hultqvists uppfattning om att lanthandeln ofta har en central roll för bygdens utveckling. Det är därför oroande att antalet dagligvarubutiker minskar och att avstånden till butik ökat för många människor. Jag delar även Peter Hultqvists uppfattning om att ett vidgat serviceutbud med kopplingar till olika typer av samhällsservice och annan kommersiell verksamhet kan stärka den lokala lanthandeln.

För att stödja lanthandeln och annan service som lands- och glesbygden är beroende av görs en rad insatser. Regeringen strävar efter att på olika sätt förbättra förutsättningarna för att driva företag, arbeta och bo i alla delar av landet. Tillgänglighet till kommersiell service i form av dagligvaror och drivmedel samt olika typer av offentlig samhällsservice är en viktig förutsättning för att kunna bo och verka i gles- och landsbygder. Detta är därför ett prioriterat område inom ramen för regeringens strategi för att stärka utvecklingskraften i Sveriges landsbygder, i det svenska landsbygdsprogrammet och inom regeringens initiativ Attraktionskraft Sverige.

Regeringen har under perioden 2009–2014 beslutat om 145 miljoner kronor i extra medel till utveckling av service i gles- och landsbygder. Därutöver beviljar de aktörer i länen som har ansvar för regionala tillväxtfrågor årligen ungefär 35 miljoner kronor i olika typer av stöd till butiker och drivmedelsstationer i dessa områden.

De insatser som syftar till en god kommersiell service i gles- och landsbygder sker bland annat inom ramen för de regionala serviceprogram som genomförs i alla län. Regeringen fattade i maj i år beslut om att länen ska arbeta fram och genomföra nya regionala serviceprogram för åren 2014–2018. Tillväxtverket genomför därutöver flera program som syftar till att utveckla olika typer av service.

Även inom landsbygdsprogrammet finns möjligheter att ge stöd för att främja handel på landsbygden. Hittills har inom programmet beviljats stöd som riktar sig till handel på landsbygden för ca 69 miljoner kronor.

Regeringen har därtill beviljat Riksorganisationen Hela Sverige ska leva ett bidrag på 45 miljoner kronor för perioden 2012–2015 för att bland annat stödja lokala servicelösningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.