Handel med stöldgods på nätet

Skriftlig fråga 2019/20:1954 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-14
Överlämnad
2020-08-17
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-31
Sista svarsdatum
2020-08-31
Besvarad
2020-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Ett allt större problem som uppmärksammas i flera städer är det omfattande problemet med cykelstölder. Tyvärr är detta ett mycket vanligt brott som drabbar många. Dessa vardagsbrott är tyvärr inte prioriterade inom Polismyndigheten, och med tanke på den kritiska situationen inom flera polisregioner och avsaknaden av förmåga i yttre tjänst är det inte konstigt att poliserna får lägga den här typen av ärenden åt sidan. Men signalen till medborgarna är att samhället inte reagerar. Detta måste vi ändra på, inte minst genom ökade satsningar på det brottsförebyggande arbetet.

Regeringen behöver även agera när den rådande situationen innebär att många stulna cyklar läggs ut till försäljning på nätet, till exempel på de stora på näthandelsplatserna, och där säljs öppet. Det måste finnas möjligheter att ingripa när enskilda upptäcker att deras stulna tillhörigheter säljs på nätet. I dag upplever dock många en maktlöshet eftersom försäljningen bara fortsätter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att stoppa försäljningen av stöldgods på nätet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1954 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/02879/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1954 av Roger Haddad (L) Handel med stöldgods på nätet

Roger Haddad har frågat vilka åtgärder regeringen och jag avser att vidta för att stoppa försäljningen av stöldgods på nätet.

Cykelstölder är tyvärr ett vanligt förekommande brott och möjligheterna för rättsväsendet att binda en gärningsman till en cykelstöld är ofta små. Att såväl tillverkare som brukare av cyklar och annan stöldbegärlig egendom vidtar åtgärder för att försvåra stölder är därför viktigt. Som privatpersoner har vi också ett ansvar när vi köper begagnad egendom att undersöka varan och inte köpa en vara som kan misstänkas vara stulen.

De stora digitala handelsplatserna har vanligtvis säkerhetslösningar och information på sina webbsidor för att upplysa och hjälpa konsumenterna att göra säkra val och minimera risken att köpa stöldgods eller utsättas för bedrägeri. Det bedrivs också en samverkan mellan Polismyndigheten och bolagen på regelbunden basis.

Polismyndigheten arbetar även strategiskt mot brottsaktiva personer, som står för en stor del av mängdbrotten, i syfte att dessa personer ska identifieras och lagföras i ett tidigare skede.

Regeringens satsning på 10 000 fler polisanställda till 2024 grundar sig i att vi ser ett stort behov av en utökad polisiär verksamhet i landet. Genom att förstärka Polismyndigheten ökar vi den brottsbekämpande kapaciteten. Det inbegriper att myndigheten också får bättre möjligheter att på olika sätt utveckla arbetet mot stöldbrottslighet, såväl internt som i samverkan med exempelvis handelsplatser och försäkringsbolag.

Under förra mandatperioden tog regeringen fram ett nationellt brottsförebyggande program – Tillsammans mot brott – som syftar till att skapa förutsättningar för ett strukturerat och långsiktigt brottsförebyggande arbete i hela samhället. Målsättningarna är bl.a. att medvetenheten ska öka hos de aktörer som på olika sätt tillverkar, säljer, innehar eller på annat sätt är ansvariga för stöldbegärliga objekt om hur de kan bidra till att minska risken för brott, och att fler åtgärder vidtas för att motverka efterfrågan på stulna varor. Regeringen följer kontinuerligt upp det brottsförebyggande programmet och avser att återrapportera arbetet till riksdagen under 2020.

Inom Regeringskansliet bereds också en promemoria som bland annat innehåller straffrättsliga förslag som tar sikte på systematiska stölder respektive hälerier.

Stockholm den 31 augusti 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.