Häktesplatser i Västerås

Skriftlig fråga 2019/20:175 av Mikael Damsgaard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-14
Överlämnad
2019-10-14
Anmäld
2019-10-15
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Västerås, som är Sveriges sjunde största kommun, har sedan fyra år inget häkte. Det betyder att polisen får lägga stora resurser på transporter till andra städer såsom Uppsala, Örebro och Karlstad.

Transporter av häktade tar stora polisresurser i anspråk. Mycket tid åtgår också för resor som utredare behöver göra i samband med förhör med misstänkta eller då häktade med restriktioner ska träffa anhöriga.

Sammantaget innebär nuvarande situation att värdefulla polisiära resurser, som borde användas för att bekämpa brott, i stället används till transporter. I en situation där allvarlig och grov brottslighet breder ut sig måste polisens resurser användas bättre.

Polismyndigheten planerar för att ett nytt polishus i Västerås ska stå klart 2024. Det finns i samband med det möjlighet att skapa ett rättscentrum där polis, åklagare och häkte samlas i närheten av Västmanlands tingsrätt. Ett sådant rättscentrum skulle bidra till att hela rättsväsendets resurser kan användas mer effektivt.

Kriminalvården planerar emellertid att i stället inrätta ett häkte på Salbergaanstalten i Sala, trots att det ur polisiär synvinkel är bättre att ha häkten på stora orter där det finns många häktade och större polisresurser.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur många arbetstimmar har poliser i Västmanland använt för transporter till och från häkten på andra orter sedan häktet i Västerås stängde för fyra år sedan, och avser ministern att verka för att ett nytt häkte inrättas i Västerås i samband med att ett nytt polishus byggs?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:175 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/033

45

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:175 av Mikael Damsgaard (M)
Häktesplatser i Västerås

Mikael Damsgaard har frågat mig hur många arbetstimmar poliser i Västmanland har använt för transporter till och från häkten på andra orter sedan häktet i Västerås stängde för fyra år sedan. Mikael Damsgaard frågar vidare om jag avser att verka för att ett nytt häkte inrättas i Västerås i samband med att ett nytt polishus byggs.

Den kraftiga beläggningsökning vi sett den senaste tiden i häkte och anstalt har inneburit en stor utmaning för Kriminalvården. För att ge myndigheten förutsättningar att möta denna ökning har regeringen föreslagit anslagsökningar i budgetpropositionen för Kriminalvården med 200 miljoner kronor 2019, 130 miljoner kronor 2020, 569 miljoner kronor år 2021 och 729 miljoner kronor från år 2022.

Stängningen av häktet i Västerås har påverkat flera myndigheter i rättsväsendet, inte minst Kriminalvårdens egna förutsättningar att bedriva häktesverksamhet. Med anledning av den ansträngda beläggningssituationen på landets häkten pågår det ett intensivt arbete inom Kriminalvården för att öka häkteskapaciteten. Kriminalvården har bedömt att den snabbaste och mest kostnadseffektiva lösningen för att ersätta det stängda häktet i Västerås är ett permanent häkte i anslutning till anstalten Salberga. Utöver detta utreds för närvarande förutsättningarna för ett häkte i Västerås av Kriminalvården i samråd med övriga aktörer inom rättsväsendet.

Det är Kriminalvården som ansvarar för sin lokalförsörjning inom de rättsliga och ekonomiska ramar riksdag och regering bestämmer och jag vill av den anledningen inte föregripa myndighetens ställningstaganden i denna fråga.

Stockholm den 23 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.