Gymnasielagen och arbetslösheten

Skriftlig fråga 2019/20:600 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-06
Överlämnad
2019-12-09
Anmäld
2019-12-10
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Ett av kraven i gymnasielagen är att unga ska ha ett arbete som möjliggör försörjning under en längre tid, och Migrationsverket har tolkat det som att det krävs en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning på minst två år. Detta måste de unga få inom sex månader efter godkända studier för att få förlängt uppehållstillstånd. 

Bland utrikes födda har Sverige rekordhög arbetslöshet och även bland unga är det en stor del som saknar arbete. Det tar tid att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Få ungdomar har en varaktig anställning efter sex månader. Många prognoser pekar nu på att Sverige är på väg in i en sämre konjunktur, och därmed riskerar fler att bli arbetslösa.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit, eller kommer att vidta, för att de ungdomar som beviljats uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ska ha en rimlig möjlighet att inom stipulerad tid komma in på den svenska arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:600 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)




Svar på fråga 2019/20:600 av Katarina Brännström (M) Gymnasielagen och arbetslösheten


Katarina Brännström har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit, eller kommer att vidta, för att de ungdomar som beviljats uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ska ha en rimlig möjlighet att inom stipulerad tid komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Den 1 juli 2018 infördes nya regler i det s.k. gymnasieregelverket i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den tillfälliga lagen) i syfte att en avgränsad grupp ensamkommande unga skulle få en ny möjlighet till uppehållstillstånd.

Den nya möjligheten till uppehållstillstånd innebär att vissa ensamkommande unga som fått, eller annars skulle ha fått, ett beslut om utvisning under vissa förutsättningar kan få uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Detta kan sedan leda till möjlighet att söka arbete, etablera sig på arbetsmarknaden och beviljas permanent uppehållstillstånd vid försörjning.

I samband med införandet av det s.k. gymnasieregelverket i den tillfälliga lagen i juni 2017 uttalade regeringen att det inte var nödvändigt att se över eventuella lättnader i anställningsform för de unga kvinnor och män som omfattas av förslaget, eftersom det bör vara lika villkor som för övriga som omfattas av den tillfälliga lagen.

Länsstyrelsen har i uppdrag att verka för beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn och unga i kommunerna.

Länsstyrelserna kan inom ramen för detta uppdrag hjälpa kommunerna i deras utvecklingsarbete genom att bevilja kommunerna medel för olika former av integrationsinsatser. Därutöver föreslås det i budgetpropositionen för 2020 att ett tillfälligt bidrag fördelas under 2020 till de kommuner som har haft ett högt flyktingmottagande under de senaste åren.

Kommunerna tar ett stort ansvar i en inte sällan komplicerad fråga. En väl fungerade samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna bidrar till att fler personer kan få en anställning eller påbörja en utbildning som stärker deras ställning på arbetsmarknaden.

Genom de främjandemedel som Delegationen för unga och nyanlända (Dua) fördelar skapas förutsättningar för att vidareutveckla den lokala samverkan mellan Arbetsförmedlingen, kommuner och näringsliv. En strukturerad samverkan, bl.a. genom lokala jobbspår, är viktig för arbetslösa som behöver insatser från både Arbetsförmedlingen och kommunen. För att samverkan ska upprätthållas och utvecklas föreslår regeringen i budgetpropositionen att Dua ska tilldelas medel under 2020 för statsbidrag till kommunerna.

Arbetslösa ungdomar kan även få ta del av olika typer av insatser från Arbetsförmedlingen, med målet att ungdomen så snabbt som möjligt ska hitta ett jobb eller börja studera. Regeringen följer utvecklingen.

Stockholm den 18 december 2019

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.