grön budget i EU

Skriftlig fråga 1997/98:61 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-10-15
Anmäld
1997-10-20
Besvarad
1997-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:61 av Carina Hägg (s) till finansministern om grön budget i EU

EU:s budget växer realt enligt långtidsbudgeten, det s.k. finansiella perspektivet. EU:s budget har på detta sätt vuxit under en följd av år, vilket gjort att varje ny utgift i princip har kunnat finansierats med nya medel. Sverige har tillsammans med flera andra länder påpekat behovet av förbättrad budgetdisciplin inom EU.

Det finansiella perspektivet innebär att EU:s budget kan växa från 1,20 till 1,27 % av EU-ländernas samlade bruttonationalinkomst under perioden.

För 1998 föreslår kommissionen att budgeten ökar med 2,7 % till 84 miljarder ecu. I jämförelse med 1997 års budget har kommissionen valt en mer restriktiv linje. Kommissionens förslag ligger på 5,8 miljarder ecu under utgiftstaket enligt det finansiella perspektivet.

Under hösten kommer diskussionen att inledas om det nya finansiella perspektivet för perioden efter 1999, vilket är ett beslut med mycket stor långsiktig betydelse för EU-budgetens profil och nivå. Men i budgetdiskussionen inom EU saknas tyvärr alla tecken på en rörelse mot en s.k. grön budget.

Min fråga till regeringen är om finansminister Erik Åsbrink driver frågan om hur man förverkligar en s.k. grön budget.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:61 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:61 om grön budget i EU
    Finansminister Erik Åsbrink

Carina Hägg har frågat om jag driver frågan om hur man förverkligar en s.k. grön budget i EU.

Begreppet grön budget kan bl.a. betyda att hänsyn till miljön tas vid utformandet av budgeten, exempelvis genom miljökonsekvensbeskrivningar eller genom att hänsyn tas till externa effekter av den förda politiken.

Som ett led att uppnå en långsiktigt ekologiskt hållbar utveckling arbetar departementen sedan en tid med att integrera miljöhänsyn inom respektive departements ansvarsområde.

Ett politikområde inom EU-samarbetet där ökad miljöhänsyn bör tas är jordbrukspolitiken, som tar i anspråk nästan 50 % av EU:s budget. Sverige verkar inom EU för en reformering av jordbrukspolitiken. Ett av Sveriges argument för reformering är att dagens politik inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till miljön utan miljöhänsyn i högre grad måste beaktas för att uppnå en ekologiskt hållbar utveckling.

I Sverige pågår ett projekt som syftar till att utveckla s.k. gröna räkenskaper. Även inom kommissionen pågår ett arbete med att utveckla och samordna medlemsländernas gröna räkenskaper. Sverige har stött arbetet med gröna räkenskaper och indikatorer för hållbar utveckling i samband med EU:s femte åtgärdsprogram för miljö och hållbar utveckling.

Sammanfattningsvis kan alltså konstateras att den svenska regeringen driver frågan om ökad miljöhänsyn på olika politikområden inom EU:s budget. I den meningen driver vi alltså frågan om en grön budget.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.