Gribshunden i Ronneby

Skriftlig fråga 2019/20:1073 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-10
Överlämnad
2020-03-11
Anmäld
2020-03-12
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Utanför Ronneby i Blekinges skärgård ligger ett vrak på 10 meters djup som daterats till 1495. Vraket upptäcktes första gången omkring år 1970, men förmodligen har lokalbefolkningen känt till att det legat ett vrak där i flera århundraden. Det här vraket är skeppet Gribshunden.

För ungefär 20 år sedan började internationella medier uppmärksamma vraket, på grund av att det är världens bäst bevarade senmedeltida vrak på havets botten. För kännedom kan meddelas att skeppet Gribshunden tillhörde danske kung Hans och tros ha varit en föregångare till bland annat skeppet Vasa, som tragiskt nog också legat på havets botten.

Det har gjorts, och görs än i dag, bland annat dokumentärer, forskning, 3D-skulpturer och studier av vraket. År 2015 påträffade arkeologerna skeppets figurhuvud, och i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge togs ett beslut att skyddsbärga figurhuvudet. Det antas vara det tidigaste figurhuvud som bärgats och fick av den anledningen stor internationell medial uppmärksamhet. 

Det är i dag flera organ som arbetar med Gribshunden. Det lilla som man hitintills har fått fram kan rita om stora delar av vår historieberättelse. Av den anledningen borde det finnas en anledning för regeringen att lyfta Gribshunden som ett potentiellt riksintresse eller liknande.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:  

 

Kommer regeringen att kunna ge kommunen de resurser och stöd som behövs för att exempelvis bevara, upplysa om och bärga skeppet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1073 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)




Svar på fråga 2019/20:1073 av Angelika Bengtsson (SD) Gribshunden i Ronneby

Angelika Bengtsson har frågat mig om regeringen kommer att kunna ge kommunen de resurser och stöd som behövs för att exempelvis bevara, upplysa om och bärga skeppet.

Gribshunden är ett spektakulärt och unikt vrak som kan ge mycket ny kunskap. Vraket är också en fornlämning. Kulturmiljölagen finns för att skydda fornlämningar och föremål som hör till dessa, lagen omfattar även fornlämningar i och i anslutning till vatten. Enligt lagen så är det länsstyrelsen som har ansvaret för kulturminnesvården i länet och Riksantikvarieämbetet som har överinseende för hela landet. Länsstyrelsen är tillståndsmyndighet för respektive läns fornlämningar och det är deras uppdrag att bl.a. skydda, vårda och informera om fornlämningen. Riksantikvarieämbete ansvarar för det nationella registret för fornminnesinformation, Kulturmiljöregistret och för söktjänsten Fornsök, där det går att hitta information om Gribshunden.

Ett av de nationella kulturpolitiska målen som beslutades av riksdagen 2009 är att kulturpolitiken ska främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas. För att målen ska kunna uppfyllas är samspelet mellan stat, region och kommun en viktig förutsättning. Staten lämnar varje år genom kultursamverkansmodellen ett betydande statligt bidrag om ca 1,4 miljarder kronor som landets regioner (förutom Region Stockholm) samt Gotlands kommun ansvara för att fördela till kulturverksamhet i länen, bl.a. till museiverksamhet. Blekinge museum har under ett flertal år fått del av de statliga medlen inom kultursamverkansmodellen. Kulturrådet fördelade även nyligen (under 2019) statliga medel till Blekinge museum och ett översättningsprojekt av en antologi om Gribshunden.

Frågan om Gribshundens framtid bör i första hand avgöras inom ramen för den regionala kulturpolitiken. Jag avser dock under de kommande åren fortsätta arbeta för bevarandet av det gemensamma kulturarvet i hela landet.

Stockholm den 18 mars 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.