Gränskontroll vid import av lantbruksdjur

Skriftlig fråga 2017/18:1594 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-07-31
Överlämnad
2018-07-31
Anmäld
2018-08-09
Svarsdatum
2018-08-14
Sista svarsdatum
2018-08-14
Besvarad
2018-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Nyhetsprogrammet Rapport visade nyligen (2018-07-21) ett inslag som handlade om att EU kommer att stoppa Sveriges nuvarande möjligheter till gränskontroller, då det gäller import av levande lantbruksdjur. Detta är helt klart oroväckande. Beslutet innebär nämligen att den framtida risken för att även svenska djur kan komma att drabbas av virussjukdomarna paratuberkulos och PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome), kan öka kraftigt. Att Sverige med öppna ögon accepterar, och viker sig för, ett beslut som handlar om att riskera import av virussmittade djur kan inte vara rätt. Tvärtom kan beslutet komma att få ödesdigra konsekvenser för djurhälsan också i vårt land. På samma sätt som vi arbetar för att globalt begränsa antibiotikaanvändningen måste vi arbeta förebyggande mot den globala spridningen av olika virus.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht vilka åtgärder statsrådet har vidtagit för att försöka stoppa kommissionens beslut samt vilka åtgärder statsrådet kommer att vidta för att virussmittade levande lantbruksdjur inte ska kunna föras in i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1594 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/04254/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1594 av Betty Malmberg (M)
Gränskontroll vid import av lantbruksdjur

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att försöka stoppa kommissionens beslut samt vilka åtgärder jag kommer att vidta för att virussmittade levande lantbruksdjur inte ska kunna föras in i Sverige.

Det kan till att börja med konstateras att det verkar råda vissa missuppfattningar om innebörden av EU:s nya djurhälsoförordning. Det har rapporterats att den nya regleringen skulle innebära att det inte längre kommer att finnas regler vid handel med djur från andra EU-länder. Låt mig vara tydlig med att det inte stämmer.

Den nya djurhälsoförordningen innebär att vi kommer få nya gemensamma regler på EU-nivå som syftar till att stärka det förebyggande djurhälsoarbetet.

Förordningen reglerar vilka sjukdomar som ska omfattas och vilka åtgärder som ska vidtas mot olika sjukdomar. Förordningen reglerar bland annat djurhälsokrav vid handel, till exempel vilka sjukdomar som länder som är fria från en sjukdom kan ha särskilda djurhälsokrav för vid införsel av djur från andra EU-länder. För vissa sjukdomar kommer den nya förordningen innebära skärpta krav för att förhindra spridning av smitta i samband med förflyttning av djur. Det gäller bland annat nötkreaturssjukdomen bovin virusdiarré (BVD) som Sverige utrotat och önskat få listad i den nya förordningen. Detta är en positiv förändring som beror på Sveriges framgångar i EU-förhandlingarna.

I förhandlingarna om den nya förordningen har Sverige drivit frågan om att reglera djursjukdomarna PRRS (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) och paratuberkulos mycket aktivt. Sverige har arbetat hårt för att kunna få ställa särskilda krav för införsel av djur från andra länder. Regeringen har arbetat tillsammans med berörda myndigheter och Lantbrukarnas riksförbund för att uppnå målet, men vi nådde på denna punkt tyvärr inte ända fram eftersom det inte fanns stöd från andra medlemsländer. Positivt är dock att de aktuella sjukdomarna blir listade genom den nya lagstiftningen, även om de inte kategoriserats så som Sverige önskat.

Att säkerställa en fortsatt god djurhälsa är av högsta prioritet för regeringen. Inför att det nya regelverket ska börja tillämpas den 21 april 2021 planerar vi för hur vi fortsatt ska säkerställa ett gott djurhälsoläge i Sverige, där utgångspunkten är att inte få in PRRS och paratuberkulos i landet. Detta är en utmaning, men Sverige har en lång historia av framgångsrikt smittskyddsarbete i samarbete mellan myndigheter och näring. Jag har stort förtroende för att vi får till stånd ett lyckat samarbete också i detta fall.

Vi behöver se över hur man kan tillämpa den nya EU-förordningen med utgångspunkt i att värna och behålla vårt goda djurhälsoläge och stoppa smittsamma djursjukdomar. Jag avser därför att ta initiativ till att ge Statens jordbruksverk ett uppdrag, att i nära samarbete med näringen, se över hur Sverige kan anpassa sig till det nya regelverket med mål om ett bibehållet högt smittskydd. Sverige ska fortsatt vara ett föregångsland när det gäller djurhälsa och en ansvarsfull antibiotikaanvändning.

Stockholm den 7 augusti 2018

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.