Göteborg Wind Orchestra

Skriftlig fråga 2007/08:1384 av Brandin, Claes-Göran (s)

Brandin, Claes-Göran (s)

den 19 juni

Fråga

2007/08:1384 Göteborg Wind Orchestra

av Claes-Göran Brandin (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Det är nu en ekonomisk kris för Göteborgs militära orkester, Göteborg Wind Orchestra. Försvarsmakten kommer inte att ge orkestern något uppdrag nästa år. Detta innebär att man nu kommer att varsla personal om uppsägning.

GWO har uppmärksammats både internationellt och nationellt. Man hade en framgångsrik turné i Kina och man har nyligen sålt platina av sin musikproduktion för barn. Orkestern har även nyligen ombyggda lokaler i Kronhuset.

Orkesterns företrädare har ganska nyligen fått beskedet från Försvarsmakten men inte lyckats finna andra ekonomiska lösningar och nu brådskar det. Man har stora satsningar på gång, i samarbete med näringslivet, som man nu riskerar att mista.

Det är oerhört viktigt för Göteborg och dess invånare att orkestern kan finnas kvar. Den är populär på hemmaplan men ger också mycket goodwill för Göteborg både nationellt och internationellt.

Jag vill fråga vilka initiativ försvarsministern är beredd att ta för att säkra en fortsatt verksamhet för Göteborg Wind Orchestra.

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2008-06-19 Anmäld: 2008-06-23 Besvarad: 2008-06-26 Svar anmält: 2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2008-06-26)