Gode män

Skriftlig fråga 2015/16:1291 av Ann-Christin Ahlberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-27
Överlämnad
2016-05-29
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08
Besvarad
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den senaste tiden har det uppdagats via medierna att ett antal av de medborgare som utsetts till gode män har haft upp till 69 eller 81 klienter var. Man kan ifrågasätta om det går att hinna med så många klienter utan att någon blir utan hjälp. Samtidigt kommer det andra uppgifter i medierna om att några gode män uppträtt bedrägligt mot sina klienter och låtit pengar ”försvinna” i verksamheten utan att någon märkt det. Med våra många ensamkommande flyktingbarn behövs det också fler som kan ställa upp som gode män, och då krävs både utbildning och förtroendeskapande åtgärder för att detta ska fungera.

Det känns som att något skulle behöva göras för att strama upp organisationen kring gode män och få till en bättre kontroll av hur detta sköts. Jag vill därför fråga justitie- och migrationsministern:

 

Avser ministern att göra något när det gäller organisationen kring gode män?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1291 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/04195/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1291 av Ann-Christin Ahlberg (S) Gode män

Ann-Christin Ahlberg har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder när det gäller organisationen kring gode män.

Systemet med gode män, bl.a. för ensamkommande barn, bygger på att enskilda personer i alla delar av samhället kan åta sig uppdrag som god man och därmed göra en viktig insats för en medmänniska. I rådande situation när antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige ökat dramatiskt är det viktigt att det finns tillgång till erfarna gode män som vill åta sig flera uppdrag. Förutsättningarna för en god man att klara av flera uppdrag beror bl.a. på hans eller hennes skicklighet och erfarenhet. Det är viktigt att en god man inte har så många uppdrag att han eller hon inte klarar av att tillgodose samtliga huvudmäns intressen.

För drygt ett år sedan trädde ny lagstiftning i kraft som skärper den kontroll som ska göras av gode mäns lämplighet. En omständighet som ska beaktas är om den tilltänkta gode mannen redan har många uppdrag och om det finns risk att han eller hon får svårt att sköta ytterligare ett uppdrag. Det ankommer på överförmyndaren att göra en aktiv efterforskning. Jag tycker dock inte att det finns skäl att i lag reglera exakt hur många uppdrag en ställföreträdare får åta sig.

Jag instämmer i Ann-Christin Ahlbergs uppfattning att det är viktigt att den gode mannen har den kunskap som krävs för uppdraget. Det har under senare år vidtagits åtgärder för att säkerställa en enhetlig och hög kvalitet på utbildningen av gode män. Exempelvis har Länsstyrelsen i Dalarna nyligen haft regeringens uppdrag att utarbeta riktlinjer för utbildningen av gode män.

Det är vidare en angelägen uppgift för samhället att säkerställa att tillsynen över gode män och förvaltare fungerar väl. Jag är därför allvarligt bekymrad över de brister i tillsynen som har framkommit i den senaste tidens medierapportering. Jag har av denna anledning kallat till mig företrädare för berörda länsstyrelser och Sveriges Kommuner och Landsting för en diskussion om de problem som finns.

Stockholm den 8 juni 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.