Glasrikets framtid

Skriftlig fråga 2001/02:645 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Adolfsson Elgestam, Carina (s)

den 1 februari

Fråga 2001/02:645

av Carina Adolfsson Elgestam (s) till näringsminister Björn Rosengren om Glasrikets framtid

Den svenska glasindustrin har mycket gamla anor. Glasriket i Kronobergs och Kalmar län är väl känt och står för hög kvalitet. För ca 25 år sedan gjordes en utredning om glasindustrins framtid. I dag kan vi konstatera att det finns anledning att känna stor oro för den framtida svenska glasindustrin. Flera av glasbruken har numera utländska ägare. Rosdala glasbruk är redan nedlagt, Älghults glasbruk har varslat sin personal och där blir det troligen nedläggning och Orrefors/Kosta/Boda AB glasbruk har lagt sitt andra varsel på ett halvår.

Vårt svenska glas har fått sitt goda rykte tack vare en stor kunskap hos glasbruken. Det är ett genuint hantverk och den kunskapen är svår att ersätta om den nu går förlorad vid nedläggningar. Design av glas är också en specialkunskap inom området. Vi har vidare glasforskningsinstitut som ännu en del av Glasrikets kunskapsbank. Glasriket är också en stor turistattraktion.

Sammantaget innebär det att stora hantverkskunskaper går förlorade vid nedläggningar av glasbruk. Orterna som drabbas får, utöver att många blir arbetslösa, också vidkännas en minskad turism och det kan innebära stora problem för mindre orter.

Min fråga till näringsministern är vilka åtgärder ministern är beredd att vidta för att säkra glasindustrins framtid.

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2002-02-01 Anmäld: 2002-02-05 Besvarad: 2002-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2002-02-07)