Gemensamt nordiskt agerande mot våldsbejakande grupper

Skriftlig fråga 2018/19:888 av Hans Wallmark (M)

Hans Wallmark (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Norge har i dagarna skakats av ett våldsdåd riktat mot en moské som hade kunnat få dramatiska och allvarliga konsekvenser. I samband med detta har landets statsminister Erna Solberg på ett balanserat sätt försökt peka på våldets och hatets bredare ursprung. Det handlar snarare om politiska rörelser eller subgrupper med förankring i flera länder, inklusive Sverige. Det finns ingen anledning för någon att agera självrättfärdigande via Twitter eller andra kanaler. Inte heller från svensk sida. I stället finns anledning att ta detta seriöst och på största allvar. Givet dåd som nu kunnat iakttas i grannländer finns i stället anledning att fundera på ifall mer kan göras i fråga om nordisk samverkan mot organiserat våld och hat. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stärka ett gemensamt nordiskt agerande mot hatspridande och våldsbejakande grupper som verkar i flera länder?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-08-15 Överlämnad: 2019-08-16 Anmäld: 2019-08-29 Sista svarsdatum: 2019-08-30 Svarsdatum: 2019-09-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga