Gästarbetarnas villkor

Skriftlig fråga 2008/09:1154 av Persson i Simrishamn, Göran (s)

Persson i Simrishamn, Göran (s)

den 14 augusti

Fråga

2008/09:1154 Gästarbetarnas villkor

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Närodlat och svenskproducerat klingar väl – en garanti för hög kvalitet. Men bakom döljer sig vår tids statare, de utländska gästarbetarna som arbetar utan avtalsenliga löner eller dräglig arbetsmiljö. Timlöner på 50 kronor, ingen övertidsbetalning, ingen tillgång till toalett, rinnande vatten eller skyddskläder. Så kan förhållandena se ut för människor som kommer hit och skördar gurkor eller plockar jordgubbar.

Enligt fackförbundet Kommunal ökar antalet utländska gästarbetare för varje år och sprids till allt fler branscher. De finns mest inom frilandsodlingen, men även hästnäringen finns med. Nu står arbetet vid golfbanorna på tur. I lågkonjunkturens spår har golfklubbarna börjat avskeda fast personal och ersätter dem med utländska bemanningsföretag under säsongen säger Lars-Göran Olsson, ombudsman på Kommunal Skåne.

Gårdar och företag kan ha kollektivavtal men när arbetskraften sällan är svensk kan odlarna strunta i avtalen, pressa lönerna och på så vis hålla nere sina priser. Kommunal vill därför ändra lagstiftningen så att de får större befogenheter att kontrollera att företag som de har avtal med sköter sig. Gästarbetarna är sällan fackligt anslutna. Ett annat sätt att förhindra att människor utnyttjas på den rörliga arbetsmarknaden är ett europeiskt LO, där EU-medborgare skulle kunna söka medlemskap i sina hemländer. Då skulle Kommunal kunna företräda gästarbetarna medan de är i Sverige.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är därför:

Hur kan ministern agera för att gå Kommunal till mötes och på så sätt ge våra gästarbetare mer drägliga arbetsförhållanden och villkor?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2009-08-14 Anmäld: 2009-08-20 Besvarad: 2009-08-28 Svar anmält: 2009-09-03
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-08-28)