Till innehåll på sidan

Garantera tillgången till läkemedel mot covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:2041 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-25
Överlämnad
2020-08-27
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-10
Sista svarsdatum
2020-09-10
Besvarad
2020-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har erhållit betydligt färre doser av läkemedlet remdesivir av EU än vad Folkhälsomyndigheten estimerat behovet till. Antalet erhållna doser är endast 1 700 mot äskade 70 000 doser.

I det fall antalet insjuknade personer ökar och Folkhälsomyndighetens värsta scenario infaller räcker antalet doser definitivt inte. Med beaktande av att endast 20 procent av äskade doser erhållits är risken stor att Sverige inte ens vid en mindre ökning av antalet insjuknade personer kan säkerställa att dessa erhåller läkemedlet remdesivir.

Den låga tilldelningen visar tyvärr tydligt risken för att Sveriges behov av läkemedel mot covid-19 inte prioriteras av regeringen och därmed heller inte prioriteras när tilldelning av läkemedel fördelas. Risken är stor att Sverige heller inte kommer att få erforderlig tilldelning av doser för vaccinering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur agerar ministern för att säkerställa att Sverige i dag och i morgon får tilldelning av läkemedel för behandling samt vaccin mot covid-19 i nivå med Folkhälsomyndighetens uppskattade behov?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2041 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/06591/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2041 av Margareta Cederfelt (M)
Garantera tillgången till läkemedel mot covid-19

Margareta Cederfelt har frågat mig hur jag agerar för att säkerställa att Sverige i dag och i morgon får tilldelning av läkemedel för behandling samt vaccin mot covid-19 i nivå med Folkhälsomyndighetens uppskattade behov.

Sverige har från början av utbrottet av covid-19 vidtagit en rad åtgärder för att förbättra tillgången till läkemedel som kan vara aktuella för behandling av patienter som blir svårt sjuka i covid-19, bl.a. genom regeringsuppdrag till nationella myndigheter, förordningsändringar och ett aktivt internationellt arbete. Vad gäller remdesivir råder global brist på läkemedlet efter att USA har köpt upp en stor del av tillverkarens produktion. Sverige gör sitt yttersta för att förse hälso- och sjukvården med den mängd doser som behövs för att behandla samtliga patienter som bedöms ha nytta av läkemedlet.

Tidigare i somras tog regionerna del av en donation från Gilead, det företag som tillverkar remdesivir. Alla doser har ännu inte gått åt eftersom antalet patienter som behöver remdesivir har sjunkit kraftigt. Vidare har EU-kommissionen slutit ett avtal med Gilead om köp av läkemedlet. Sverige tilldelas doser i tre olika leveranser, varav den första omfattar de 1700 doser som frågeställaren nämner. Sverige har också valt att ingå i en EU-gemensam upphandling av remdesivir i syfte att tillgodose behov som kan uppstå från oktober och framåt.

Behovsprognosen har Socialstyrelsen tagit fram och bygger på att Folkhälsomyndighetens värsta scenario för spridning av covid-19 inträffar. Det faktiska antalet inläggningar på sjukhus och intensivvårdsavdelningar har under sommaren blivit avsevärt lägre än prognosen, vilket gör att det verkliga behovet av remdesivir kan bli långt mindre.

När det gäller upphandling av vacciner mot covid-19 ingår Sverige i den grupp av sju länder som förhandlar för EU:s räkning. Sverige ingår redan i ett avtal med läkemedelstillverkaren Astra Zeneca om miljontals vaccindoser och förhandlingar om avtal med ytterligare tillverkare pågår. Sverige får vaccin samtidigt som alla andra EU-länder som deltar och efter folkmängd.

Sammanfattningsvis har tillgång till både läkemedel och vacciner från första början haft mycket hög prioritet för regeringen och utgör ett viktigt led i Sveriges arbete med att hantera konsekvenserna av utbrottet av covid-19.

Stockholm den 10 september 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.