Fyra frihetsberövade syrianska ungdomar i Syrien

Skriftlig fråga 2019/20:1156 av Robert Halef (KD)

Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I en skriftlig fråga till utrikesministern (2019/20:1100) har jag tagit upp situationen för fyra frihetsberövade syrianska ungdomar i Qamishli i Syrien. Jag uppskattar utrikesminister Ann Lindes svar och att regeringen har varit i kontakt med den lokala administrationen. Av utrikesministerns svar framgår dock att man inte har kunnat verifiera uppgifterna om de frihetsberövade syrianerna.

Efter kontakt med högsta Sverigerepresentanten för det kurdiska självstyret i norra Syrien, som i sin tur varit i kontakt med den kurdiska ledningen i Syrien, har ny information framkommit om att de fyra syrianerna har tvingats att göra kurdisk militärtjänstgöring. Enligt mejl från representationen måste alla i åldern 18 till 30 år göra kurdisk militärtjänstgöring. Informationen att de kidnappade syrianerna nu har tvingats till kurdisk militärtjänstgöring är oroande. Anhöriga till dessa ungdomar uttrycker oro för sina barn och är rädda att de kan komma att skickas ut i strider mot den turkiska militären.

De frihetsberövade syrianska ungdomarna är Aho George Gawriye, Feras George Abdallah, Samo Ablahat Danho och Khalil Ibrahim Skeikh.

Med anledning av de nya uppgifter som framkommit vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern på nytt att lyfta situationen för de fyra frihetsberövade syrianerna i sina kontakter med kurdiska YPG i Syrien?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-04-06 Överlämnad: 2020-04-07 Anmäld: 2020-04-08 Svarsdatum: 2020-04-15 Sista svarsdatum: 2020-04-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga