Fusk med mätarställningar

Skriftlig fråga 2018/19:137 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Bedrägeri med mätarställningen, även känt som ”skruvad mätarställning”, har under januari i år fått stor uppmärksamhet.

TV4-nyheterna har gjort en granskning tillsammans med bland annat biluppgifter.se där man med uppgifter från Transportstyrelsen kommit fram till att ca 114 000 personbilar och 25 000 lastbilar har bakställda mätarställningar.

Det talas om siffror på mellan 10 och 20 procent av 5 miljoner bilar som skulle kunna vara aktuella. Detta behöver självklart säkerställas.

Det finns ett antal sätt att fuska med mätarställningar, och det är allvarligt. Såväl trafiksäkerhet som försäkringsfrågor och garantiuppgifter påverkas förutom att hederliga medborgare riskerar att förlora stora summor pengar.

I dag rullar många transporter genom vårt land dagligen med varor som ska fram i tid, och vi vet att olyckorna har ökat på våra vägar.

Det är i dag fullt lagenligt att backa mätarställningen medan man själv innehar personbilen och lastbilen. Ett reportage på nyheterna från Nederländerna visade att de vidtagit åtgärder och gjort det straffbart att backa mätarställningar och att de vill se att andra länder går samma väg.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Avser statsrådet att förändra lagen så att det blir straffbart att manipulera mätarställningar?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-02-04 Överlämnad: 2019-02-05 Anmäld: 2019-02-06 Svarsdatum: 2019-02-13 Sista svarsdatum: 2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga