Frihandel och svält

Skriftlig fråga 2009/10:754 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 26 april

Fråga

2009/10:754 Frihandel och svält

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Ewa Björling (m)

Antalet undernärda i Afrika beräknas till ca 200 miljoner. Samtidigt exporterar Afrika olika livsmedel och blommor till Europa. I vulkanaskmolnets spår rapporteras att på flygplatser över hela den afrikanska kontinenten står containrar med färsk frukt, fisk, grönsaker och snittblommor. Kenya är Afrikas största exportör av snittblommor. Tusen ton rosor, nejlikor och liljor exporteras varje dag. Bara blomsterindustrin beräknas ha förlorat motsvarande 85 miljoner kronor sedan flygen stoppades och enligt nyhetsbyrån AP har 5 000 blomsterarbetare blivit arbetslösa. Exporten av snittblommor är det som ger Kenya dess största reserv av utländsk valuta. Frågan är varför inte de livsmedel som produceras i Afrika i första hand kan få mätta de som svälter i Afrika och varför en kontinent som svälter ska exportera tropiska frukter och blommor för lyxkonsumtion i Europa. Borde inte handels- och biståndspolitiken utformas så att Afrikas undernärda först blev mättade och att man därefter försåg andra kontinenter med eventuella överskott? Möjligen är självförsörjning och export (utveckling) parallella processer, men den nuvarande frihandeln tycks inte verka för att båda målen uppnås.

Hur avser statsrådet att agera för att den internationella frihandeln ska stimulera till självförsörjning av mat kombinerat med ekonomisk utveckling?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2010-04-26 Anmäld: 2010-04-27 Besvarad: 2010-05-04 Svar anmält: 2010-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-05-04)