Frigivningen av Nasrin Sotoudeh

Skriftlig fråga 2020/21:273 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I egenskap av människorättsadvokat har Nasrin Sotoudeh ägnat sitt liv åt att försvara andras fri- och rättigheter i ett land där dessa fri- och rättigheter inte finns.

Hon har tappert försvarat oppositionella och regimkritiker i ett land där opposition är kriminaliserat.

Nasrin Sotoudeh greps och dömdes 2018 till 38 års fängelse och 148 piskrapp för att ha försvarat människorättsaktivister och dödsdömda i Iran.

Det finns all anledning att oroa sig för Nasrin Sotoudehs tillstånd i Evinfängelset. Det är väl dokumenterat hur de redan inhumana förhållandena för politiska fångar har försämrats ytterligare under pandemin, och i augusti inledde därför Sotoudeh en hungerstrejk som kom att vara i 46 dagar, då hon svävade mellan liv och död.

Nasrins hälsa är vacklande. Förra helgen fick hon besked om att hon skulle bli förflyttad till sjukhus. I stället blev hon flyttad till Gharchakfängelset, där förhållandena om möjligt är ännu värre än på det ökända Evinfängelset.

Nasrin Sotoudeh är som sagt en av vår tids största frihetshjältar, vars arbete är prisat och upphöjt av såväl FN som EU. En enad global solidaritetsrörelse har under hösten krävt att hon omedelbart ska bli släppt.

Nasrin Sotoudeh är också en av årets mottagare av Right Livelihood-priset, ofta kallat det alternativa Nobelpriset. Den 3 december är det prisutdelning i Stockholm.

Jag tycker att Nasrin Sotoudeh i likhet med andra pristagare ska få ta emot sitt pris i vår stad.

 

Hur avser utrikesministern att agera för att försöka få Nasrin Sotoudeh frigiven och för att hon ska kunna motta priset i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2020-10-22 Överlämnad: 2020-10-22 Anmäld: 2020-10-23 Svarsdatum: 2020-11-04 Sista svarsdatum: 2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga