Fri kultur

Skriftlig fråga 2018/19:414 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-15
Överlämnad
2019-03-18
Anmäld
2019-03-26
Svarsdatum
2019-03-27
Sista svarsdatum
2019-03-27
Besvarad
2019-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Myndigheten för kulturanalys har i rapporten Kulturanalys 2019 redovisat det uppdrag man fått av regeringen: att göra en samlad uppföljning av de nationella kulturpolitiska målen. Enligt målen ska kulturen vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund.

De tre målen benämns i rapporten som självständighetsmålet, delaktighetsmålet och samhällsmålet. Kulturanalys kritiska bedömning är att kulturpolitiken på flera områden inte fört kulturområdet närmare de nationella kulturpolitiska målen.

Mot bakgrund av självständighetsmålet har Kulturanalys bedömt ökad och alltför detaljerad politisk styrning av bidragsgivning och bestämda verksamheter. Detta är mycket allvarligt eftersom Kulturanalys anser att den nationella kulturpolitiken och dess legitimitet kan komma att ifrågasättas.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

På vilket sätt anser ministern att politisk styrning bidrar till kulturen som en dynamisk och obunden kraft?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:414 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2019/00588/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:414 av Lotta Finstorp (M) Fri kultur

Lotta Finstorp har frågat mig på vilket sätt jag anser att politisk styrning bidrar till kulturen som en dynamisk och obunden kraft.

De nationella kulturpolitiska målen slår fast att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Kulturens frihet är således fundamental inom kulturpolitiken. En viktig princip för att säkra kulturens frihet är den om armlängds avstånd. Den innebär att politiker inte ska lägga sig i sådant som beslut om konstnärligt innehåll eller vilka vetenskapliga perspektiv som används i arbetet på kulturarvsinstitutionerna.

De nationella kulturpolitiska målen slår också fast att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kulturpolitiken har därmed till uppgift att uppnå detta. Vi kan konstatera att skillnaderna mellan olika gruppers kulturdeltagande och tillgång till kultur är stora. Därför behövs ibland också riktade insatser – till exempel mot kulturskolan – för att nå fler som inte tar del av kultur.

Jag värnar om kulturens frihet. Politiker ska varken styra konstnärligt innehåll eller vilken historiesyn som ska gälla på våra kulturarvsinstitutioner. De kulturpolitiska insatserna ska bidra till att skapa förutsättningar för att uppnå de nationella kulturpolitiska målen i sin helhet, och därmed låta kulturen vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund.

Stockholm den 27 mars 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.