Fredsavtalet mellan Israel och Bahrain

Skriftlig fråga 2020/21:43 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-14
Överlämnad
2020-09-15
Anmäld
2020-09-16
Svarsdatum
2020-09-23
Sista svarsdatum
2020-09-23
Besvarad
2020-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Genom USA:s och president Donald Trumps försorg har nu ytterligare ett arabland ingått fredsavtal med den enda demokratiska staten i sitt område, Israel.

Avtalet mellan Israel och Bahrain följer på förra månadens fredsavtal mellan Förenade Arabemiraten och Israel. Bahrain blir nu det fjärde arablandet att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel, efter Förenade Arabemiraten, Egypten 1979 och Jordanien 1994.

Samtidigt visar de krafter som den svenska regeringen så passionerat vurmar för, genom sitt politiska stöd och ekonomiska bistånd, sitt rätta ansikte och sin egentliga inställning till fred. Omedelbart efter fredsavtalet kom utspel från bland annat Palestinska myndigheten, som fördömde avtalet och karakteriserade det som ”ett hugg i ryggen” på det palestinska folket.

Än så länge har jag inte kunnat se att utrikesministern har kommenterat den nya fredsuppgörelsen, och inte heller har jag noterat någon kritik mot regeringens palestinska samarbetspartners fördömande.

Jag skulle därför vilja fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att välkomna fredsuppgörelsen, som kommit till stånd genom president Trumps försorg, och samtidigt kritisera sin palestinska samarbetspartners fördömande?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:43 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:43 av Björn Söder (SD) Fredsavtalet mellan Israel och Bahrain, fråga 2020/21:46 av Markus Wiechel (SD) Diplomatiska förbindelser mellan Israel och Bahrain och fråga 2020/21:59 av Björn Söder (SD) Uttalanden från palestinska företrädare om fredsavtal

Björn Söder har frågat mig om jag kommer att välkomna fredsuppgörelsen mellan Israel och Bahrain samt kritisera palestinska företrädares fördömande av densamma. Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att lyfta fredsavtalen mellan Israel och Förenade arabemiraten respektive Israel och Bahrain som ett gott exempel för den palestinske ledaren Mahmoud Abbas, och om jag kan förväntas verka för att fler arabländer, såsom exempelvis Oman, också ska teckna fredsavtal med Israel.

Eftersom de tre frågorna är likartade väljer jag att lämna ett samlat svar.

Jag välkomnar överenskommelserna mellan Israel och Förenade arabemiraten respektive Israel och Bahrain. EU, inklusive Sverige, har tydligt kommunicerat sitt stöd till överenskommelserna. Sveriges ambassadör närvarande vid signeringsceremonin i Washington den 15 september, i likhet med andra inbjudna EU-länders ambassadörer. Jag hoppas att denna överenskommelse kan bidra till en öppning för förhandlingar mellan Israel och Palestina.

Dialog i regionen är viktigt för att uppnå långvarig, hållbar fred och stabilitet. Sverige, liksom ett enigt EU, ser självklart positivt på att länder i Mellanöstern normaliserar sina relationer.

Israels löfte att suspendera en annektering av delar av Västbanken är en väsentlig del i överenskommelsen med Förenade arabemiraten. Annekteringsplanerna bör dras tillbaka permanent då en annektering vore ett allvarligt brott mot internationell rätt och ett konkret hot mot tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och Palestina. Detta har även EU:s höga representant för utrikes frågor Josep Borrell varit tydlig med.

EU:s, inklusive Sveriges, budskap till både Israel och Palestina är att vägen framåt är återupptagna och meningsfulla fredsförhandlingar som leder till ett slut på ockupationen och en lösning med två stater i fred och säkerhet baserat på folkrätten.

Stockholm den 23 september 2020


Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.