Frankrikes Afrikapolitik

Skriftlig fråga 2008/09:1112 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 23 juli

Fråga

2008/09:1112 Frankrikes Afrikapolitik

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

The Economist noterade i juni i år att Gabons president Omar Bongo avlidit. Han var i mycket ett uttryck för fransk Afrikapolitik, tillsatt på fransk inrådan med uppgift att bevara en kolonial relation till moderlandet. Bongo såg landet och dess resurser som sin privategendom och enorma belopp överfördes från nationen till hans privata bankkonton. Bongo hade 39 egendomar, 9 bilar och 70 bankkonton i Frankrike, skriver The Economist. Eftersom Frankrike och franska företag gynnades gjorde Frankrike ingenting utan tillät och hjälpte till i den systematiska stölden från medborgarna i Gabon.

Den franska Afrikapolitiken är problematisk för EU. Diktaturer, övergrepp på mänskliga rättigheter och stöld från hela staters befolkning har tolererats. Frankrike har två tre militärbaser och flera tusen soldater i Afrika för att skydda franska intressen i kolonial stil. Kina har förvisso, i en liknande anda, börjat penetrera Afrika söder om Sahara men det hindrar inte att Frankrike borde lämna tillbaka Afrika och dess rikedomar till afrikanerna.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta inom EU för ett franskt tillbakadragande från Afrika?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2009-07-23 Anmäld: 2009-08-13 Besvarad: 2009-08-18 Svar anmält: 2009-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2009-08-18)