Framväxten av tältläger

Skriftlig fråga 2015/16:91 av Mats Persson (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Överlämnad
2015-10-05
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

På flera platser i vårt land sker en utveckling med framväxten av kåkstäder och tältläger. I somras uppmärksammades det att företaget Flextrus parkering i Lund togs i besittning utan tillstånd. I Malmö finns det ett tältläger där flera hundra EU-migranter bor.

Miljönämnden i staden har beslutat om avvisning, inte minst för att hantera sanitära olägenheter och hälsorisker för personerna som bor i detta tältläger. Men både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen har upphävt kommunens beslut med hänvisning till att det inte finns adressater och att det därmed enligt gällande bestämmelse inte går att avvisa personerna.

Det är uppenbart att det finns ett behov av att ändra eller förtydliga lagen så att myndigheter har rätt och möjlighet att agera. Framväxten av tältläger ska motarbetas, och då krävs det att lagstiftningen hänger med.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att ändra eller förtydliga lagstiftningen med anledning av framväxten av tältläger?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:91 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/07457/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:91 av Mats Persson (FP) Framväxten av tältläger

Mats Persson har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att ändra eller förtydliga lagstiftningen med anledning av framväxten av tältläger.

Inledningsvis är det viktigt att slå fast att vi inte kan tillåta att människor utan lov bosätter sig på andras tomter eller flyttar in i andra människors bostäder. Polisen har ett ansvar att beivra denna typ av brott och har redan i gällande lagstiftning och praxis befogenhet att använda tvång för att avlägsna personer vid ordningsstörning eller för att hindra brott. I vilken mån detta är tillämpligt i enskilda fall är naturligtvis upp till myndigheten att bedöma och domstol att pröva.

–

Frågan om otillåtna bosättningar och hur dessa ska hanteras är en prioriterad fråga för regeringen. Illegala bosättningar är inte acceptabelt och möjligheterna för markägarna att avlägsna sådana bosättningar behöver förbättras.

Jag gav den 30 september 2015 en utredare i uppdrag att föreslå hur

markägares möjligheter att avlägsna otillåtna bosättningar kan förbättras. I uppdraget ska barnets rättigheter enligt FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) särskilt beaktas. Vidare ska det skydd som följer av den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna beaktas i arbetet. Uppdraget ska redovisas senast den 30 maj 2016.

Stockholm den 14 oktober 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.