fr 2010/11 573

Skriftlig fråga 2010/11:573 av

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-03
Anmäld
2011-06-08
Besvarad
2011-06-15
Svar anmält
2011-06-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOC
PDF

FRÅGA TILL STATSRÅD

2011-06-01

Till socialminister Göran Hägglund (KD)

Försörjning av läkemedel till sjukvårdsinrättningar

Försörjning av läkemedel till sjukvårdsinrättningar omreglerades under 2008 och trädde i kraft 2009.

I Västra Götalandsregionen har en upphandling genomförts, där APL fick tilldelningsbeslutet.

Apoteket Farmaci begär nu hos Förvaltningsrätten att Västra Götalandsregionens beslut ska överprövas.

Upphandlingen gäller tillverkning av extempore läkemedel omfattar patientspecifika doser av viktiga läkemedel till svårt sjuka patienter, till exempel cytostatika och smärtstillande läkemedel till cancerpatienter, total intravenös näringsförsörjning till svårt sjuka barn och specialläkemedel till patienter med ovanliga sjukdomar. Inom Västra Götalandsregionen är det ca 500 patienter som varje dag får extempore läkemedel.

Min fråga är: Hur avser socialministern säkerställa att patienter inte blir utan läkemedel om överprövningar av upphandlingar drar ut på tiden så att avtalen med tidigare leverantör löper ut.

………………………………………

Phia Andersson (S)

Överlämnas enligt uppdrag

ID: Fel! Okänt namn på

Svar på skriftlig fråga 2010/11:573 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 15 juni

Svar på fråga

2010/11:573 Försörjning av läkemedel till sjukvårdsinrättningar

Socialminister Göran Hägglund

Phia Andersson har frågat mig hur jag avser att säkerställa att patienter inte blir utan läkemedel om överprövningar av upphandlingar drar ut på tiden så att avtalen med tidigare leverantörer löper ut.

Av bestämmelserna i lag om handel med läkemedel framgår att det är vårdgivaren som har ansvar för att organisera läkemedelsförsörjningen till och inom sjukhusen. Regleringen infördes den 1 september 2008 och innebar ökade möjligheter för landstingen att själva genom upphandling välja leverantör av läkemedel. Det kan konstateras att denna valmöjlighet har utnyttjats av ett flertal landsting.

Det ansvar för sjukhusens läkemedelsförsörjning som åligger vårdgivarna gäller även om ett tilldelningsbeslut som fattats inom ramen för offentlig upphandling är föremål för domstolsprövning. Det är i dessa fall landstinget, i egenskap av upphandlande myndighet, som utifrån omständigheterna i det aktuella ärendet har att välja tillvägagångssätt för att säkra läkemedelsförsörjningen.

Frågor om offentlig upphandling ligger utanför mitt ansvarsområde. Jag vill dock uppmärksamma att regeringen inför en kommande översyn av upphandlingsdirektiven påpekat för Europeiska kommissionen att dagens regelverk behöver förbättras för att underlätta för upphandlande myndigheter att uppfylla sina skyldigheter under pågående domstolsprövning av ett tilldelningsbeslut. Denna fråga har prioriterats av regeringen inför det kommande arbetet med översynen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.