Fotboll och döda byggnadsarbetare

Skriftlig fråga 2013/14:658 av Anders Karlsson (S)

Anders Karlsson (S)

till Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

 

Sverige måste börja ställa krav i samband med sitt deltagande i stora internationella arrangemang. Nu kommer rapporter om omänskliga arbetsförhållanden när den brasilianska staten pressar på för att få färdigt alla arenor inför fotbolls-VM. I Brasilien har byggnadsarbetare arbetsdagar på uppåt 18 timmar – vilket har ökat risken för olyckor och dödsfall. Nio arbetare har redan omkommit på olika arenabyggen.

Den dåliga arbetsmiljön för gästarbetarna i Qatar uppmärksammas alltmer i asiatiska medier. Enligt officiella siffror har 502 indiska gästarbetare omkommit, rapporterar tidningen The Asian Age som hänvisar till uppgifter från indiska ambassaden i Doha. Byggandet inför fotbolls-VM började 2012, och det året omkom 237 arbetare. År 2013 förolyckades 241 indiska arbetare. I januari i år omkom 24.

Internationella fackliga samorganisationen, världsfacket IFS, har tillsammans med flera andra fackliga organisationer krävt att arbetsmiljön ska förbättras för de utländska byggarbetarna som jobbar i Qatar.  Migrantarbetare utnyttjas under slavliknande förhållanden.

IFS har tidigare gjort bedömningen att 4 000 byggjobbare befaras dö före första avsparken i fotbolls-VM 2022. IFS kräver att byggjobbarna ska få bättre tillgång till vatten, att arbetsgivarna ska deponera 275 dollar för semesterersättning samt att det så kallade kafalasystemet avskaffas, ett system för att förse Qatar, Saudiarabien och andra länder i Mellanöstern med utländsk arbetskraft. Det är arbetsgivarna som står som garant för den utländska arbetskraften, men eftersom företagen själva gör kontroller av arbetarna och har rätt att bland annat ta deras pass så har arbetsgivarna stor kontroll över migrantarbetarna.

Skandalen blir inte mindre av att Qatar beskylls för att ha mutat sig till VM.

Vad avser kultur- och idrottsministern att göra i EU för att driva krav som förhindrar att fler dör vid arenabyggena i Qatar och hur avser kultur- och idrottsministern att initiera ett arbete i tillsammans med idrottsrörelsen för att tillse att stora internationella arrangemang inte byggs på mänsklig exploatering och dödade byggnadsarbetare?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-06-03 Överlämnad: 2014-06-03 Besvarad: 2014-06-11 Sista svarsdatum: 2014-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga