Förutsättningarna för flygtrafiken i Norrland med anledning av coronapandemin

Skriftlig fråga 2021/22:422 av Cassandra Sundin (SD)

Cassandra Sundin (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Flygtrafiken är och har varit väldigt utsatt med anledning av den pågående pandemin. Nödvändiga reserestriktioner har tvingat flera flygbolag och flygplatser att ställa in och stänga. Antalet landade plan på exempelvis Åre Östersunds flygplats i oktober minskade med 77 procent jämfört med samma månad 2019. Även andra flygplatser i Norrland har haft betydande minskningar.

Begränsade förbindelser till och från Norrland är problematiskt ur flera perspektiv. Förutom arbetspendlare påverkas också exempelvis deltagare vid mästerskap och evenemang. Östersund är en vinterstad som ofta står som värd för internationella vintersportmästerskap.

Det är också problematiskt att de få plan som går i dagsläget ständigt blir fullbokade och hindrar resenärer från att hålla avstånd. Återstarten för flygtrafiken har inte fungerat tillfredsställande för alla flygplatser. Därför behövs insatser för att underlätta återstarten av flygtrafiken i Norrland.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att vidta några åtgärder för att underlätta flygtrafikens återstart i Norrland?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-12-01 Överlämnad: 2021-12-01 Anmäld: 2021-12-02 Svarsdatum: 2021-12-08 Sista svarsdatum: 2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga