Förtrycket av kvinnor i Iran

Skriftlig fråga 2018/19:895 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-16
Överlämnad
2019-08-19
Anmäld
2019-08-29
Svarsdatum
2019-09-02
Sista svarsdatum
2019-09-02
Besvarad
2019-09-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Irans utrikesminister Javad Zarif kommer att besöka Stockholm den 20–21 augusti och träffar då utrikesminister Margot Wallström. Iran är ett land där kvinnors politiska, ekonomiska, kulturella och individuella rättigheter förtycks.

Tvånget att bära slöja är ett exempel. Ministeriet för högre utbildning kräver att alla universitet ska ha policyer för hantering av studenter som bryter mot slöjtvånget.

Kvinnor i Iran har svårt att försörja sig och det saknas lagar som säkrar deras situation på arbetsmarknaden. Kvinnorna är tvungna att acceptera jobb med dåliga villkor till mycket låga löner.

I praktiken betraktas kvinnor inte som människor med individuella rättigheter utan marginaliseras i lagstiftningen, som betonar deras värde endast som hustrur och mödrar vars skyldighet är att föda och uppfostra barn.

Därför vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

Tänker utrikesministern ta upp frågan om kvinnors rättigheter med Irans utrikesminister?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:895 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:895 av Boriana Åberg (M) Förtrycket av kvinnor i Iran

Boriana Åberg har frågat mig om jag tänker ta upp frågan om kvinnors rättigheter med Irans utrikesminister.

Regeringen är djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter och kvinnors åtnjutande av dessa i Iran. UD:s rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer visar tydligt på de allvarliga brister som finns. Regeringens feministiska utrikespolitik syftar till att öka kvinnors och flickors möjlighet att till fullo åtnjuta de mänskliga rättigheterna. Sådan förändring kräver dialog, även med länder som står långt ifrån oss i synen på jämställdhet.

Kvinnors åtnjutande av mänskliga rättigheter i Iran var således en viktig del av mina diskussioner med Irans utrikesminister Javad Zarif under dennes besök till Stockholm. Vi hade en rak och tydlig dialog där jag framförde den svenska regeringens syn på bristen på respekt för kvinnors och flickors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna i Iran.

Regeringen för kontinuerligt fram dessa budskap i kontakter med iranska företrädare, liksom genom FN och EU och andra relevanta fora. Den feministiska utrikespolitikens syfte och mål är att konkret bidra till att förbättra kvinnor och flickors situation världen över. Det arbetet fortsätter i Iran och övriga världen.

Stockholm den 29 augusti 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.