Förtroendeuppdrag och rätten till sjukbidrag

Skriftlig fråga 2005/06:1435 av Hoff, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-20
Anmäld
2006-04-20
Besvarad
2006-04-26
Svar anmält
2006-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Fråga 2005/06:1435 av Hans Hoff (s) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Förtroendeuppdrag och rätten till sjukbidrag

Enligt uppgift tolkar Försäkringskassan i Halland regelverket på så sätt att det inte är förenligt att inneha förtroendeuppdrag samtidigt som man erhåller sjukbidrag på kortare tid än heltid. Vid helt sjukbidrag är det dock möjligt att inneha förtroendeuppdrag.

Jag har antagit att en reducering av sjukbidrag prövas utifrån omfattningen av politiska uppdrag eller övriga föreningsuppdrag, det vill säga om omfattningen och ersättningen av dessa uppdrag kan vara att betrakta som ett arbete.

Enligt uppgift tolkar Försäkringskassan i Halland förtroendeuppdrag mycket restriktivt och ifrågasätter uppdrag som till exempel ordförande, kassör eller sekreterare i ideella handikapporganisationer där förtroendeuppdrag utförs under kvällstid i liten omfattning.

Min fråga till statsrådet är om Försäkringskassan i Halland gör en riktig tolkning av regelverket enär det omöjliggör för många som är aktiva i handikapprörelsen att inneha ideella förtroendeuppdrag i föreningar.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1435 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 2005/06:1435 om förtroendeuppdrag och rätten till sjukbidrag

Statsrådet Hans Karlsson

Hans Hoff har frågat mig om Försäkringskassans länsorganisation i Halland gör en riktig tolkning av regelverket, eftersom det omöjliggör för många som är aktiva i handikapprörelsen att inneha ideella förtroendeuppdrag i föreningar samtidigt som de erhåller aktivitets- eller sjukersättning (före detta förtidspension eller sjukbidrag) i lägre grad än på heltid.

Enligt uppgift tolkar länsorganisationen i Halland förtroendeuppdrag mycket restriktivt och ifrågasätter uppdrag som till exempel ordförande, kassör eller sekreterare i ideella organisationer där förtroendeuppdrag utförs under kvällstid i liten omfattning.

Jag får därför @ med hänvisning till den vägledning om Sjukersättning och aktivitetsersättning som gäller för Försäkringskassan (Vägledning 2004:9) @ meddela följande.

Genom att det formella kravet på arbetsförmågans nedsättning för rätt till hel aktivitets- eller sjukersättning är helt eller i det närmaste helt nedsatt, ges personer möjlighet att utnyttja en liten återstående arbetsförmåga i till exempel ideellt eller politiskt arbete utan att det formella kravet för rätt till aktivitets- eller sjukersättning ifrågasätts.

Vid bedömningen av om den försäkrade trots viss begränsad arbetsförmåga är berättigad till hel förmån, bör enligt nämnda vägledning följande beaktas.

För bedömning av arbetstiden bör utgångspunkten vara ett heltidsarbete i den sysselsättning, det uppdrag eller det förvärvsarbete den försäkrade kan utföra. Arbetstiden bör inte överstiga en åttondel av ett sådant heltidsarbete. Arbetsinkomst som inte överstiger en åttondel av den normala inkomsten på heltid i den sysselsättning, det uppdrag eller det förvärvsarbete den försäkrade kan utföra bör inte påverka rätten till hel förmån. Vid bedömningen av arbetsförmågan ska bortses från aktiviteter som kan jämföras med sådana fritidsaktiviteter som en yrkesverksam person i normalfallet utför på sin fritid. Deltagande i sådant föreningsliv eller kursverksamhet med mera som motsvarar vad en yrkesverksam person vanligen utför på sin fritid bör därför inte tas hänsyn till vid bedömningen av arbetsförmågan. Rätten till sjuk- eller aktivitetsersättning påverkas däremot om den försäkrades aktiviteter motsvarar sådana arbetsinsatser som vanligen utförs av förvärvsarbetande.

Eftersom det formella kravet på arbetsförmågans nedsättning för rätt till partiell aktivitets- eller sjukersättning är att arbetsförmågan är nedsatt med minst tre fjärdedelar, minst hälften eller minst en fjärdedel, ges inte den försäkrade möjlighet att arbeta mer än en fjärdedel, hälften, eller med tre fjärdedelar av ett heltidsarbete. Detta gäller oavsett i vilken form arbetsinsatsen har om det till exempel är ett förvärvsarbete, arbete i en förening eller ett politiskt uppdrag.

Avslutningsvis vill jag framhålla att jag av olika skäl saknar möjlighet att uttala mig om Försäkringskassans länsorganisation i Halland gör en riktig tolkning av regelverket.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.