Försvarsministerns kunskap om förfalskade uppgifter

Skriftlig fråga 2019/20:759 av Jörgen Berglund (M)

Jörgen Berglund (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Enligt uppgifter i flera medier, vilka också har bekräftats av Försvarsmakten, har en person varit anställd i Försvarsmakten som officer bland annat på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten utan att ha en officersexamen. Personen i fråga ska enligt uppgifter ha förfalskat examensbevis.

Det är inte första gången mannen får jobb på falska akademiska meriter. I fjol avslöjade DN att han i två år jobbat som säkerhetsklassad chef på Kustbevakningen utan att ens ha studerat vid det universitet han uppgav i sitt cv. Trots att Kustbevakningen informerade Försvarsmakten, Säpo och Regeringskansliet om bluffen blev han handplockad av Försvarsmakten som stabschef för FN-styrkan i Mali, men stängdes av innan han åkte till Mali. Efter DN:s granskning har en utredning mot honom inletts.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Fick ministern ta del av den information som lämnades av Kustbevakningen till Regeringskansliet och vad gjorde ministern i så fall med informationen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-01-15 Överlämnad: 2020-01-16 Anmäld: 2020-01-17 Svarsdatum: 2020-01-22 Sista svarsdatum: 2020-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga