Försvarsmaktens informationskampanj

Skriftlig fråga 2009/10:900 av Hagberg, Michael (s)

Hagberg, Michael (s)

den 16 juni

Fråga

2009/10:900 Försvarsmaktens informationskampanj

av Michael Hagberg (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Nyligen har Försvarsmakten startat en bred och dyr informationskampanj för att rekrytera till den nya yrkesarmén. Kampanjen består av actionfyllda filmer, helsidesannonser i tidningar och plakat i tunnelbanan. Det är tydligt att försvaret vill locka ungdomar med action och spänning.

Problemet är att budskapet inte stämmer överens med verkligheten och därmed är missvisande. Signalerna från Försvarsmakten är osanna och oseriösa. Risken är att ungdomar söker sig till yrkesarmén i tron om att tillvaron kommer att bli som i en häftig actionfilm när det i slutändan kan gälla liv eller död för svenska tjejer och killar.

Tidigare har försvaret efterfrågat ungdomar med gott omdöme och att de är trygga i sig själva.  Kampanjen tyder nu på att man efterfrågar andra egenskaper som till exempel stridsvilja, vilket oroar mig.

Med hänvisning till ovan undrar jag vilka åtgärder försvarsministern avser att vidta för att informationskampanjen ska bli mer seriös och trovärdig.

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2010-06-16 Anmäld: 2010-06-16 Besvarad: 2010-06-23 Svar anmält: 2010-06-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-06-23)