försörjningsmöjligheterna för 20-24-åringar

Skriftlig fråga 1997/98:283 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-12-18
Besvarad
1997-12-30
Anmäld
1998-01-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:283 av Owe Hellberg (v) till arbetsmarknadsministern om försörjningsmöjligheterna för 20-24-åringar

Regeringen, och nu även riksdagen, har beslutat att från den 1 januari 1998 kan de kommuner som vill ta över ansvaret för arbetslösa ungdomar 20-24 år. Efter högst 100 dagars arbetslöshet skall de unga erbjudas någon form av utbildning eller praktik med obligatoriskt deltagande. Beslutet innebär att man kräver att ungdomar i åldern 20-24 år skall delta i utbildning eller praktik, men inte ges möjlighet till egen försörjning eller boende.

Projekten ger inte rätt till studiemedel. Aktuella domar i Regeringsrätten visar att socialbidrag inte garanterat utbetalas. De ungdomar som inte kvalificerat sig inom arbetsmarknadsförsäkringarna får endast en ersättning om 1 967 kr per månad. För de flesta av deltagarna blir det oerhört svårt att klara egen försörjning, försörjningsansvar eller ett eget boende. Ungdomsbostadsbidraget är inte utformat för så låga inkomstnivåer. De flesta av ungdomarna kommer mot sin vilja att tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna vilket i praktiken urholkar myndighetsbegreppet.

Vänsterpartiet har insett problemen. Vi föreslår ett stöd som motsvarar socialbidragsnormen plus en stimulansersättning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern:

Hur tänker ministern ändra villkoren inom arbetsmarknadsförsäkringen för att göra det möjligt för 20-24-åringar i den obligatoriska praktiken eller utbildningen att kunna ha ett eget boende och försörjning?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:283 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:283 om försörjningsmöjligheterna för 20-24-åringar
    Arbetsmarknadsminister Margareta Winberg

Owe Hellberg har frågat mig hur jag tänker ändra villkoren inom arbetsmarknadsförsäkringen för att göra det möjligt för 20-24-åringar i den obligatoriska praktiken eller utbildningen att kunna ha ett eget boende och försörjning.

Utvecklingsgarantin är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som, i enlighet med riksdagens beslut, skall finnas fr.o.m. den 1 januari 1998. Åtgärden innebär att kommunerna ges möjlighet att åta sig en skyldighet att erbjuda ungdomar mellan 20 och 24 år som står till arbetsmarknadens förfogande en aktiverande och utvecklande insats på heltid. Den unga skall, från första arbetslösa dagen, aktivt stå till arbetsmarknadens förfogande, aktivt söka arbete samt delta i de åtgärder som arbetsförmedlingen och kommunen anvisar. Om den unga fortfarande inte har fått en meningsfull sysselsättning inom 90 dagar övergår ansvaret för aktiveringen till kommunen om kommunen i fråga åtagit sig ett sådant ansvar. En utvecklingsinsats skall sedan erbjudas den unga av kommunen inom tio dagar.

Under tiden som den unga deltar i en kommunalt anordnad utvecklingsinsats lämnas ersättning till individens försörjning enligt tre olika modeller. De ungdomar som har rätt till ersättning från arbetslöshetskassa, antingen i form av grundbelopp eller inkomstrelaterad ersättning, får utbildningsbidrag som motsvarar arbetslöshetsersättningen. Till de ungdomar som har rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen skall kommunen utge ersättning motsvarande försörjningsstödet. Detta gäller oavsett om den unga har rätt till försörjningsstöd när han eller hon börjar delta i verksamheten, eller om beslut om försörjningsstöd tas under tiden som den unga deltar i verksamheten. Till de ungdomar som varken uppbär socialbidrag eller arbetslöshetsersättning lämnas ett skattefritt bidrag om 1 967 kr, vilket motsvarar ett beskattat utbildningsbidrag. Staten ersätter kommunerna för denna extra kostnad. Sammantaget innebär detta att inga ungdomar erhåller en lägre ersättning vid deltagande i en kommunal utvecklingsinsats jämfört med vad som skulle ha varit fallet vid fortsatt öppen arbetslöshet eller deltagande i statliga arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Syftet är att den unga genom åtgärden så snart som möjligt skall få ett reguljärt arbete eller påbörja en ordinarie utbildning, så att han eller hon därigenom skall få en möjlighet till egen försörjning. Däremot är inte syftet att genom åtgärden ge den unga en ökad möjlighet till eget boende. Jag vill också poängtera att regeringen kontinuerligt ser över de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna i syfte att föreslå förändringar när så är motiverat. Eftersom åtgärden ännu inte har trätt i kraft finns det för närvarande inga motiv för att ändra på ersättningssystemet för utvecklingsgarantin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.