forskningsmedel för bygg- och bostadsforskning

Skriftlig fråga 2004/05:1486 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-04-22
Anmäld
2005-04-22
Besvarad
2005-04-27
Svar anmält
2005-04-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 april

Fråga 2004/05:1486

av Owe Hellberg (v) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om forskningsmedel för bygg- och bostadsforskning

Svensk bygg- och bostadsforskning var fram till 2001 en egen organisation, men tillhör numera vetenskapsområdet Formas.

Bredare ingångar i forskningen kan vara bra, men det finns risk för att bygg- och bostadsforskningen riskerar att försvinna då 70 % av Formas anslag fördelas efter söktryck, övriga medel är mer styrda.

Riksdagen har tydligt uttalat att forskningen ska understödja en utveckling av bostadspolitiken, samt att genusforskningen inom bostadspolitikens område ska ha en större betydelse. Vid en utfrågning av företrädare för Formas i bostadsutskottet i förra veckan, kunde inga besked ges om huruvida forskningen lever upp till dessa av riksdagen uppsatta mål.

Miljövänliga bostäder som inte fungerar socialt, eller ur ett genusperspektiv, bidrar inte heller till en hållbar samhällsutveckling. Boendesociala frågor glöms lätt bort i detta sammanhang, vilket kan få mycket negativa konsekvenser.

Regering och riksdag skulle på ett tydligare sätt kunna precisera inriktningen på de medel som Formas har till förfogande, när det gäller de medel som inte fördelas utifrån söktrycket, för att bättre uppfylla riksdagens mål.

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att forskningen på ett bättre sätt ska främja utvecklingen av bostadspolitiken, inte minst i ett genusperspektiv?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1486 besvarad av

den 27 april

Svar på fråga 2004/05:1486 om forskningsmedel för bygg- och bostadsforskning

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Owe Hellberg har frågat statsrådet Mona Sahlin om vilka åtgärder hon tänker vidta för att forskningen på ett bättre sätt ska främja utvecklingen av bostadspolitiken, inte minst ur ett genusperspektiv. Eftersom det är jag som ansvarar för forskningsfrågor ankommer det på mig att besvara frågan.

Jag delar Owe Hellbergs åsikter att forskning om byggande och boende som sker ur ett genusperspektiv och som också omfattar boendesociala frågor är viktig för bostadspolitiken och för en hållbar samhällsutveckling.

Statlig huvudfinansiär av forskning om byggande och boende är Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas). Forskningsrådet lämnade bidrag till forskning på totalt 542 miljoner kronor år 2004, varav 30 % eller 165 miljoner kronor gick till forskning om bebyggelse och samhällsplanering. Formas har dessutom ett samarbete med Byggsektorns Innovationscentrum (BIC) för samfinansierad forskning med näringslivet. Boendesociala frågor är en viktig del av denna forskning för Formas, men berör även andra forskningsfinansiärer.

I Formas regleringsbrev finns sedan rådet bildades år 2001 mål som rör genusperspektiv i forskningen. I information till forskarna vid utlysningen av forskningsbidrag välkomnar Formas forskare som anlägger ett genusperspektiv på forskningen. Regeringen följer hur Formas mål för genusperspektiv uppfylls. När det gäller forskningens inriktning och fördelning av forskningsmedlen är detta frågor som forskningsrådet ska avgöra.

Regeringen har i den forskningspolitiska propositionen Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80), som regeringen lade fram för riksdagen i mars i år, föreslagit att forskning om hållbar utveckling ska stärkas med 210 miljoner kronor för perioden 2005@2008. Av denna förstärkning föreslår regeringen att Formas ska fördela 140 miljoner kronor som alltså också kommer forskningen om byggande och boende till del. I denna proposition framhåller också regeringen att de forskningsfinansierande myndigheterna aktivt ska arbeta med genusperspektiv i sitt forsknings- och utvecklingsstöd.

Mot denna bakgrund anser jag om riksdagen antar förslagen i denna proposition att det finns goda förutsättningar att bedriva forskning om byggande och boende som är en viktig del av bostadspolitiken och för arbetet för en hållbar samhällsutveckling. Regeringen kommer också fortsättningsvis att verka för att forskningen bedrivs ur ett genusperspektiv.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.