Forskningsanslagen till Högskolan Dalarna

Skriftlig fråga 2014/15:585 av Hans Unander (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-28
Överlämnad
2015-05-28
Anmäld
2015-05-29
Svarsdatum
2015-06-10
Sista svarsdatum
2015-06-10
Besvarad
2015-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Högskolan Dalarna är en av de högskolor som avseende tilldelat anslag missgynnas i Sverige. Högskolan Dalarna har ett mycket stort grundutbildningsuppdrag. Den erbjuder över 60 utbildningsprogram, varav 16 är på magisternivå, och 1 330 kurser. Trots detta får den en mycket begränsad del av det fasta forskningsanslaget jämfört med landets universitet.

Samtidigt som högskolan relativt sett utbildar fler får den inga ytterligare medel för att forskningsförankra sin utbildning. Underfinansieringen gör det svårare att bygga upp en starkare forskningsmöjlighet som kan konkurrera om de forskningsmedel som fördelas baserat på prestation.

Efterfrågan på Högskolan Dalarnas utbildningar är hög, och antalet förstahandssökande – med sökande både från länet och från andra delar av landet – till våren 2014 ökade med 25 procent till utbildningsprogrammen. Även om Högskolan Dalarna är en av de mindre högskolorna nationellt sett har den en oerhört stor betydelse för vårt län.

Min fråga till statsrådet är:

 

Vad avser statsrådet att göra när det gäller möjligheten att öka forskningsanknytningen av utbildningar vid mindre högskolor, och vad avser statsrådet att göra för att öka den del av högskolors forskningsmedel som är basanslag?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:585 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2015/3240/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:585 av Hans Unander (S) Forskningsanslagen till Högskolan Dalarna

Hans Unander har frågat mig vad jag avser att göra när det gäller möjligheten att öka forskningsanknytningen av utbildningar vid mindre högskolor, och vad jag avser att göra för att öka den del av högskolors forskningsmedel som är basanslag.

Forskning och utbildning av hög kvalitet ska finnas i hela landet. Det möjliggör att stora delar av samhället kan ha närkontakt med avancerad forskning och rekrytera högt kvalificerad personal. En god samverkan med det omgivande samhället gynnar näringsliv, regional utveckling och även själva forskningen.

Banden behöver även stärkas mellan forskning, utbildning och innovation. Det är först då som vi strategiskt kan kraftsamla för att stärka samhället och innovationskraften. Här är studenter viktiga som bärare av nya idéer och kompetenser. Regeringen anser därför att det är viktigt med ökad forskningsanknytning i den högre utbildningen och det är därför angeläget att det finns goda förutsättningar för forskning vid universitet och högskolor.

Regeringen har betonat vikten av att det finns forskning och utbildning i hela landet. I regeringsförklaringen lyfts även att basanslagen för forskning ska prioriteras upp. Detta är en viktig fråga, inte minst för landets högskolor.

Regeringen påbörjar nu arbetet med den forskningspolitiska proposition som avses presenteras hösten 2016. I arbetet med propositionen kommer de frågor som Unander nämner att diskuteras.


Propositionen ska ge ökad långsiktighet genom att ange den forskningspolitiska färdriktningen för de kommande tio åren och omfatta forskning, högre utbildning och innovation.

Stockholm den 10 juni 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.