forskningsanslag till Malmö högskola

Skriftlig fråga 2003/04:259 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-14
Anmäld
2003-11-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-11-26
Svar anmält
2003-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga 2003/04:259

av Luciano Astudillo (s) till utbildningsminister Thomas Östros om forskningsanslag till Malmö högskola

De nya forskningsstrategierna för Malmö högskola överlämnas till regeringen i veckan. De kommer, tillsammans med forskningsstrategier från alla högskolor och universitet, ligga till grund för regeringens kommande forskningspolitiska proposition.

Malmö högskola utmärker sig på flera sätt. Så många som 33 % av eleverna har arbetarbakgrund och 24 % har utländsk bakgrund. Denna statistik visar hur framgångsrik högskolan varit med sitt uttalade mål att minska den etniska och sociala snedrekryteringen till högre utbildning. Ingen högskola i landet kan presentera bättre resultat på detta område.

Det framgår också av högskolans forskningsstrategier för åren 2005@2008 att högskolan vill skapa sju centra för flervetenskaplig forskning, bland annat för migration och etnicitet samt professionsforskning. Förutom det vill högskolan också bland annat få universitetsrättigheter eller ytterligare ett vetenskapsområde.

Strategin konstaterar att Malmö högskola i förhållande till grundutbildningen har de lägsta statsanslagen till forskning och forskarutbildning i landet.

Hur avser ministern att agera för att rätta till denna skeva fördelning av statsanlagen för forskning och forskarutbildning?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:259 besvarad av

den 26 november

Svar på fråga 2003/04:259 om forskningsanslag till malmö högskola

Utbildningsminister Thomas Östros

Luciano Astudillo har frågat mig om fördelningen mellan grundutbildningsanslag och forskningsanlag vid Malmö högskola i jämförelse med andra lärosäten.

Malmö högskola är ett av flera lärosäten som har lyckats väl med rekryteringen av studenter med arbetarbakgrund och utländsk bakgrund. Vid Malmö högskola bedrivs också en omfattande forskning inom bland annat odontologi.

Regeringen överlämnar en gång per mandatperiod en särskild forskningspolitisk proposition till riksdagen i vilken regeringen lägger fram förslag till forskningspolitik för de kommande åren. Inför den senaste forskningspolitiska propositionen Forskning och förnyelse (prop. 2000/2001:3) uppdrog regeringen åt lärosäten, forskningsråd och andra myndigheter att lämna in forsknings- och kunskapsstrategier om den vetenskapliga utvecklingen och kunskapsbehoven inom olika forskningsområden. Dessa strategier utgjorde ett viktigt underlag i regeringens propositionsarbete.

Regeringen avser att överlämna nästa forskningspolitiska proposition till riksdagen i mitten av denna mandatperiod. Därför uppdrog regeringen i februari 2003 åt lärosäten, forskningsråd och andra myndigheter att återigen lämna in forsknings- och kunskapsstrategier för att ge regeringen ett underlag för en bedömning av omfattningen och inriktningen av den svenska forskningen. Strategierna skulle lämnas senast den 10 november 2003.

Malmö högskola har nu, liksom andra myndigheter, just inkommit med sin forskningsstrategi. De inkomna strategierna kommer nu att gås igenom noggrant och så småningom utgöra ett av flera viktiga underlag för regeringens förslag i den kommande propositionen.

Sverige har i dag ett högskolelandskap med ett flertal universitet med examensrätt i forskarutbildningen inom samtliga vetenskapsområden och några högskolor som tilldelats vetenskapsområde, det vill säga som har rätt att utfärda examina inom forskarutbildningen inom ett avgränsat område. Därutöver har vi ett stort antal högskolor som inte har rätt att självständigt bedriva forskarutbildning, men som däremot numera även de har fasta forskningsresurser.

Mot denna bakgrund är det helt naturligt att relationen mellan grundutbildnings- och forskningsanslagen varierar mellan olika lärosäten, eftersom olika universitet och högskolor har olika uppdrag.

En jämförelse mellan landets lärosäten visar att det finns såväl lärosäten med en större som lärosäten med en mindre andel forskningsresurser än Malmö högskola.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.