forskning om elöverkänslighet

Skriftlig fråga 2001/02:76 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-10-18
Anmäld
2001-10-23
Besvarad
2001-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 oktober

Fråga 2001/02:76

av Marianne Andersson (c) till socialminister Lars Engqvist om forskning om elöverkänslighet

De som drabbas av elöverkänslighet har en mycket svår tillvaro och saknar ofta möjlighet att arbeta och delta i samhällslivet. Dessutom erkänns inte orsaken till deras besvär, oftast under förevändning att forskning saknas. Mer forskning i frågan är alltså högst angelägen. Tyvärr går utvecklingen i motsatt riktning. Anslagen dras in för den som i många år samlat kunskap, erfarenhet och bedrivit forskning om elöverkänslighet. Det gäller den helt unika forskning på elöverkänsligas hud som docent Olle Johansson bedriver på Enheten för Experimentell Dermatologi på Karolinska Institutet. De flesta elöverkänsliga har symtom i och från huden. Därför är denna forskning som nu hotas av nedläggning oerhört viktig.

Jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder avser socialministern vidta för att säkra forskning om elöverkänsligas hudbesvär?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:76 besvarad av

den 24 oktober

Svar på fråga 2001/02:76 om forskning om elöverkänslighet

Utbildningsminister Thomas Östros

Marianne Andersson har frågat Lars Engqvist vilka åtgärder denne avser att vidta för att säkra forskning om elöverkänsligas besvär. Eftersom jag är den i regeringen som har ansvaret för forskningsfrågor, svarar jag på frågan i stället.

En grundläggande princip i det svenska forskningssystemet är att regeringen inte förmedlar forskningsmedel till enskilda forskare. Ansvarsfördelningen mellan regering, riksdag och myndigheter är sådan att regering och riksdag fattar de övergripande forskningspolitiska besluten medan universitet, högskolor, forskningsråd och andra organisationer med sakkunskap beslutar om den närmare medelsfördelningen och verksamheten. Detta bör gälla även för beslut om resurser till forskning om elöverkänslighet.

Häromåret gjordes på regeringens uppdrag en sammanställning av den befintliga kunskapen om elöverkänslighet av Rådet för Arbetslivsforskning (RALF). Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (FAS) har i samband med omorganisationen av de forskningsfinansierade myndigheterna tagit över ansvaret för frågor som rör forskning om elöverkänslighet. Rådet är i dag, vid sidan av universitet och högskolor och Arbetslivsinstitutet, den huvudsakliga finansiären av sådan forskning i Sverige.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.