Försäljningen av apoteken

Skriftlig fråga 2012/13:511 av Axelsson, Lennart (S)

Axelsson, Lennart (S)

den 16 maj

Fråga

2012/13:511 Försäljningen av apoteken

av Lennart Axelsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

När regeringen för ett antal år sedan valde att privatisera apoteken var det huvudsakliga skälet ”tillgänglighet”. Visst har tillgängligheten ökat – i de större städerna ser vi apotek i varje gathörn. I Sveriges mindre orter och på landsbygden riskerar vi dock snart apoteksnedläggningar – här har tillgängligheten inte ökat. Den största ökningen av tillgängligheten har snarare skett för stora riskkapitalbolag, och då är det våra gemensamma skattepengar som gjorts tillgängliga.

I veckan har vi kunnat läsa hur en ny affärsmöjlighet öppnat upp sig när de första privata apoteken nu görs tillgängliga för försäljning.

Riskkapitalbolaget Priveq Invest – som ägt kedjan Vårdapoteket – dubblerar sina satsade pengar när man säljer apoteken till konkurrenten Apoteket Hjärtat.

Exakt hur mycket Priveq och andra riskkapitalister tjänar när de säljer får vi skattebetalare aldrig veta, för det är hemligstämplat.    

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Göran Hägglund:

Har socialministern gjort det ställningstagandet att det är en rimlig ordning att det är hemligt hur våra skattemedel används, när uppenbart undervärderade apotek säljs vidare efter kort tid?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2013-05-16 Anmäld: 2013-05-16 Svar anmält: 2013-05-29 Besvarad: 2013-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-05-29)