Försäkringskassans handläggningstider

Skriftlig fråga 2007/08:1540 av Andersson, Magdalena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-08-13
Anmäld
2008-08-14
Besvarad
2008-08-26
Besvarad
2008-08-27
Svar anmält
2008-08-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 augusti

Fråga

2007/08:1540 Försäkringskassans handläggningstider

av Magdalena Andersson (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

De onormalt långa handläggningstider som gäller vid Försäkringskassans utbetalningar har fått till följd att många människor blivit stående med obetalade hyror eller andra utgifter man inte klarar. Pengarna har helt enkelt inte kommit när man förväntat sig dem.

Många människor i Sverige har inte så mycket som en extra månadslön på banken för att möta eventuella oförutsedda händelser. De är därför extremt beroende av att allt fungerar så som det är tänkt, med löneutbetalningar, med pensioner och med utbetalning av föräldrapenning.

Försäkringskassan håller nu på med en stor omorganisation och förnyelse. Enligt den egna hemsidan är syftet med förändringen att ”förbättra servicen till kunderna, göra det lättare att komma fram på telefon och att förbättra självbetjäningstjänsterna”. Omorganisationen pågår under hela 2008 enligt samma hemsida.

Telefonbeskedet ”Du har plats 224 i kön” måste ändras. Försäkringskassans mål om bättre service är därför synnerligen välkommet. Dock finns en oro för att de långa handläggningstiderna inte kommer att kortas.

Jag vill därför fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta i syfte att sporra Försäkringskassans ledning att vidta åtgärder för att korta sina handläggnings- och telefonväntetider.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1540 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 26 augusti

Svar på frågorna

2007/08:1535 Försenade utbetalningar från Försäkringskassan

2007/08:1540 Försäkringskassans handläggningstider

2007/08:1555 Sena utbetalningar från Försäkringskassan

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Kalle Larsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Försäkringskassan ska få utökat förvaltningsanslag så att försäkrade kan få utbetalningar inom rimlig tid. Magdalena Andersson frågar mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att sporra Försäkringskassans ledning att vidta åtgärder för att korta handläggnings- och telefontider. Vidare har Matilda Ernkrans frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att komma till rätta med problemet med sena utbetalningar.

Jag avser att besvara dessa tre frågor i ett sammanhang.

Jag är den förste att beklaga att enskilda drabbas av långa handläggningstider hos Försäkringskassan. Jag är medveten om situationen och det är en fråga som jag löpande diskuterar med Försäkringskassans styrelse och generaldirektör. Samtidigt är det viktigt att veta att handläggningstiderna generellt sjunker och rättssäkerheten förbättras. Andelen individer som drabbas av riktigt långa handläggningstider minskar också. Situationen inom Försäkringskassan har under många år varit otillfredsställande, med långa handläggningstider, regionala och lokala skillnader och höga kostnader. Min bedömning är att utvecklingen i organisationen nu vänt i rätt riktning.

Det pågår ett stort förändringsarbete i Försäkringskassan. Jag delar myndighetens bedömning om det nödvändiga i detta. Organisationen behöver anpassas efter samhällets och de försäkrades förändrade krav och förutsättningar – organisationen måste kunna garantera rättsäkerhet och effektivitet. Samtidigt är det myndighetens ledning som bestämmer förändringsarbetets tempo och omfattning. Jag förutsätter att förändringsarbetet planeras så att negativa konsekvenser för de försäkrade inte ska uppstå och att myndigheten kan genomföra regeringens reformer. Detta är myndighetens lednings yttersta ansvar. Jag ansvarar för att de har rätt förutsättningar för sitt uppdrag.

Förändringsarbetet möjliggör stora rationaliseringar. Försäkringskassan uppskattar att myndigheten under 2007 frigjorde resurser motsvarande 1 miljard kronor – resurser som myndigheten till stor del fått behålla. För att ytterliggare stärka Försäkringskassans möjligheter att på ett ändamålsenligt sätt genomföra sitt uppdrag tillfördes myndigheten ytterliggare 700 miljoner 2007 genom tilläggsbudget. Detta är 500 miljoner mer än den förra regeringen hade beräknat och en av de största satsningarna på Försäkringskassans organisation någonsin.

För att nära kunna följa Försäkringskassans resultat – och inte minst säkerställa genomförandet av regeringens reformer – fick myndigheten i april i uppdrag att ta fram en strategisk utvecklingsplan. Planen skapar förutsättningar för en mer resultatorienterad dialog mellan mig och myndighetens ledning. Jag följer arbetet nära.

Handläggningstiderna behöver bli kortare och rättsäkerheten stärkas – detta är centralt för socialförsäkringens legitimitet. Regeringen har gett Försäkringskassan de ekonomiska förutsättningarna att minska handläggningstider, stärka rättsäkerheten och samtidigt genomföra de nödvändiga reformerna inom bland annat sjukförsäkringen, tandvården och den ekonomiska familjepolitiken. För mig handlar socialförsäkringen i hög grad om rätt ersättning till rätt person – i tid!

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.