Försäkringskassan och regeringens direktiv

Skriftlig fråga 2017/18:893 av Åsa Eriksson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-28
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Försäkringskassan har flera kontor i Västmanland. Den senaste tiden har flera tjänster flyttats från kontoret i Fagersta till det större kontoret i Västerås.

I oktober 2017 var 20 personer som arbetade med sjukförsäkringen anställda på Fagerstakontoret. I november beslutade områdeschefen för sjukförsäkringen i Västmanland att omplacera fem personer till Västerås samt att eventuella vakanser i Fagersta i stället ska placeras i Västerås. I februari i år meddelades att sjukpenningorganisationen har för avsikt att helt lägga ned "smålokalerna" i Sala, Hallstahammar och Köping. Det skulle kraftigt försämra den lokala närvaron och förlänga resvägen för sjukskrivna, arbetsgivare och läkare som Försäkringskassans personal behöver träffa.

Vi som bor och verkar i norra Västmanland befarar att detta är en smygnedläggning – att Försäkringskassan snart stänger de mindre kontoren för att de har blivit för små för att vara effektiva.

Samtidigt har regeringen varit oerhört tydlig med att staten ska finnas representerad i hela landet och att myndigheter ska omlokaliseras även till mindre orter. För oss som bor i norra Västmanland, som vet hur oerhört få statliga arbetstillfällen det finns för akademiker med beteendevetenskaplig utbildning, är detta ett dråpslag. Våra invånare tvingas resa allt längre för att träffa allehanda specialister och handläggare. Det är förödande. Jag kan inte tyst se på när staten steg för steg drar sig undan från våra småorter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

Följer Försäkringskassan regeringens direktiv när den flyttar tjänster från Fagersta till Västerås?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:893 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/

01472/SF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:893 av Åsa Eriksson (S)
Försäkringskassan och regeringens direktiv

Åsa Eriksson har frågat civilministern om Försäkringskassan följer regeringens direktiv när den flyttar tjänster från Fagersta till Västerås. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar Åsa Erikssons uppfattning om vikten av närvaro och service för medborgarna i hela landet. Samtidigt är en viktig aspekt att verksamheten ska kunna bedrivas effektivt. Försäkringskassan äger sin egen organisation och myndighetens ledning har enligt Myndighetsförordning (2007:515) ansvar inför regeringen för verksamheten och skall se till att den bedrivs effektivt och att myndigheten hushållar väl med statens medel.

Regeringen arbetar med att främja utvecklingen av medborgarservice i hela landet genom såväl lokal närvaro som digitala kanaler. Vi vet att det är viktigt för många medborgare att myndigheter finns i närheten av där man bor. Den som inte kan eller vill ta del av statliga myndigheters tjänster digitalt ska ändå få god service i hela landet. Här fyller servicekontoren en viktig funktion.

För att säkerställa och stärka tillgången till grundläggande statlig service i hela landet behöver vissa statliga myndigheters lokala serviceverksamheter organiseras på ett mer sammanhållet sätt. Regeringen har som ett led i detta arbete gett Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket i uppdrag att fram till den 30 juni 2018 etablera tio nya servicekontor. Därutöver ska Statens servicecenter fr.o.m. 2019 ansvara för en samlad serviceorganisation för statlig lokal service. En särskild utredare har i uppdrag att bl.a. presentera en plan för när serviceorganisationens lokala kontor ska tillhandahålla service avseende Försäkringskassans, Pensionsmyndighetens och Skatteverkets verksamhet samt en plan för när tillhandahållande av service för fler myndigheters räkning kan ske vid de lokala kontoren. Utredaren ska även lämna förslag på ytterligare platser där serviceorganisationen ska tillhandahålla service (dir. 2017:95).

Stockholm den 7 mars 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.