Till innehåll på sidan

Förordningen om fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen

Skriftlig fråga 2013/14:87 av Nilsson, Ingemar (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-25
Anmäld
2013-11-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-11-13
Besvarad
2013-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga

2013/14:87 Förordningen om fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen

av Ingemar Nilsson (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

I förslaget till förordning om fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen saknas en komplett konsekvensanalys av förslaget. Ett flertal remissinstanser har påpekat detta, inte minst Regelrådet, som därför avstyrker förslaget. Det bristande underlaget innebär en betydande osäkerhet för berörda företag och för de investeringar som, av klimat- och miljöskäl, planeras i regionala nät i syfte att tillgodose industrins, sjöfartens och fordonsindustrins behov av flytande naturgas, LNG och biogas.

Vi anser att energipolitiken, utifrån sin ambition att bidra till en långsiktig omställning, måste grundas på ett gediget underlag. Det måste tydliggöras vad som motiverar föreslagna förändringar, vilka företagsekonomiska effekter som blir följden och skäligheten i detta avseende samt hur energi- och klimatpolitikens mål berörs. Exempelvis riskerar biogasmarknadens utveckling att omintetgöras genom oönskade tröskeleffekter. Därför bör detta perspektiv särskilt tydliggöras. Grundläggande är att förslaget innebär ett metodbyte som inte ger skälig avkastning på hittills gjorda investeringar i det svenska gasnätet. Infrastrukturinvesteringar kräver långsiktiga och stabila spelregler, och nya oannonserade metodförändringar riskerar att underminera investeringsviljan i ny infrastruktur. Regeringen bör därför, och utifrån en samlad bedömning av remissvaren, konsekvensutreda den nya beräkningsmetoden innan förordningen träder i kraft och möjliggöra en diskussion i form av en ny remiss.

Jag vill därför fråga statsrådet Anna-Karin Hatt:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att säkerställa att en konsekvensanalys som beaktar nämnda perspektiv ligger till grund för kommande beslut?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:87 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 13 november

Svar på fråga

2013/14:87 Förordningen om fastställande av intäktsram enligt naturgaslagen

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Ingemar Nilsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att en konsekvensanalys, som beaktar remissvaren, läggs till grund för kommande beslut om förordningen.

Inledningsvis vill jag understryka att jag delar synen att det är viktigt att det finns ett fullgott beslutsunderlag inför ett kommande beslut om den aktuella förordningen. Det är också angeläget att i detta arbete beakta olika modellers påverkan på biogasmarknadens fortsatta utveckling, vilket Ingemar Nilsson tar upp i sin fråga.

För att få ett bra beslutsunderlag har regeringen under sommaren remitterat ett förslag till förordning om fastställande av intäktsram. Förordningsförslaget har mött såväl positiva som negativa reaktioner från remissinstanserna. Som ett ytterligare led har några av remiss-instanserna även beretts tillfälle att både muntligen och skriftligen utveckla sina synpunkter.

Genom det samlade material som har kommit in från såväl naturgas-företag som myndigheter och företrädare för kundintressen bedömer jag att det är möjligt för regeringen att säkerställa den konsekvensutredning som krävs i detta regeringsärende. Utifrån detta underlag avser regeringen att ta fram en långsiktigt stabil tillsynsmodell som möjliggör nyinvesteringar och som tillgodoser naturgasföretagens samt kundernas intresse av rimliga villkor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.