Förmånsbeskattning av elcyklar

Skriftlig fråga 2017/18:747 av Johan Andersson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-02-08
Överlämnad
2018-02-08
Anmäld
2018-02-09
Sista svarsdatum
2018-02-21
Svarsdatum
2018-02-23
Besvarad
2018-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Från den 1 februari 2018 kan privatpersoner ansöka om elfordonspremie hos Naturvårdsverket. Det är en väldigt välkommen satsning från regeringen som ger fler personer runt om i landet möjlighet att köpa exempelvis en elcykel.

För många kan elcykeln ersätta resor med bil och kollektivtrafik. Satsningen på elfordonspremien är ytterligare ett steg i omställningen till ett klimatvänligare samhälle. Tillsammans med regeringens övriga satsningar för en ökad cykling, såsom cykelstrategin och stadsmiljöavtalen, ger det oss mycket goda möjligheter att öka cyklandet, som under de senaste åren tyvärr har minskat i alla åldersgrupper förutom bland personer över 65 år.

Många arbetsgivare ser nu över möjligheten att erbjuda sina anställda att leasa elcyklar. Detta är något som vi ser som väldigt positivt och som något som bidrar till en bättre folkhälsa.

I samband med leasing genom arbetsgivaren kommer den anställde att behöva betala skatt för förmånen. Det är många som har reagerat på Skatteverkets beräkning av förmånsvärdet. Enligt Skatteverkets bedömning ska även batteriet räknas in i förmånsbeskattningen, vilket är helt naturligt. Batteriet är den kanske enskilt dyraste komponenten på en elcykel, och det har en kortare livslängd är cykeln i övrigt. Dock räknar Skatteverket med att ett batteri endast håller i två år, något som av många anses vara en alldeles för kort tid. Bedömningen att batteriet endast håller i två år får till följd att avskrivningstakten blir väldigt snabb, vilket leder till en hög förmånsbeskattning. Detta kan i sin tur leda till att färre väljer elcykeln framför till exempel bilen.

I dag har ca 40 kommuner och regioner träffat avtal om förmånscyklar för anställda inom deras verksamheter.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är följande:

 

Har finansministern och regeringen några planer på att se över hur elcyklar förmånsbeskattas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:747 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)




Svar på fråga 2017/18:747 av Johan Andersson (S)
Förmånsbeskattning av elcyklar

Johan Andersson har frågat mig om jag och regeringen har några planer på att se över hur elcyklar förmånsbeskattas.

Huvudregeln vid värdering av förmåner är att värdering ska ske till marknadsvärdet. För vissa bestämda förmåner, t.ex. bilförmån och kostförmån finns i stället schabloniserade värderingsregler. Det finns ingen fastställd schablon för cykelförmån. Skatteverket har tagit fram exempel på beräkning av förmånsvärdet för elcyklar, där hänsyn bland annat tagits till hur länge cykeln och batteriet kan förväntas hålla. Arbetsgivaren måste dock alltid anpassa beräkningen efter de egna förhållandena. Detta kan t.ex. omfatta en bedömning av hur länge batteriet kan antas hålla utifrån val av cykelmodell, kvalitet, garantier m.m.

Värderingen av förmån av elcykel är ytterst en fråga för Skatteverket och våra domstolar.

Stockholm den 23 februari 2018

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.