Förlegade papperskvitton

Skriftlig fråga 2017/18:665 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-26
Överlämnad
2018-01-26
Anmäld
2018-01-30
Svarsdatum
2018-02-07
Sista svarsdatum
2018-02-07
Besvarad
2018-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Sverige och Europa digitaliseras och utvecklingen med digitala verktyg går framåt, men hos den rödgröna regeringen står tiden still. Den tjugo år gamla bokföringslagen har inte moderniserats och harmoniserats med den nya välutvecklade digitala teknik som finns i dag.

Föreningen Auktoriserade Revisorer, FAR, går så långt att de menar att nuvarande bokföringslag är så hopplöst omodern att den är ett hinder för effektiva digitala processer. Trots att det i dag finns möjlighet att hantera digitala kvitton så görs inte detta, utan i stället måste verifikationer verifieras med papperskvitton.

Skatteverket har ändrat sin tolkning av bokföringslagen vad gäller arkivering av papperskopior av kvitton. Därför blir det osäkert om det är lagen som ska efterlevas eller praxis från ansvarig statlig myndighet. Detta måste klarläggas. Det finns en osäkerhet kring arkivering av material, papperskvitton etcetera, och det måste klarläggas hur bokföringslagen ska tolkas. Men regeringen är tyst. Olika lagstiftningar styr olika områden. Det lär bli läge för riksdagen att gå före om regeringen blundar.

Dessutom är det tveksamt om lagstiftningen och tolkningarna hänger med i den digitala utvecklingen. Så länge detta inte klargörs pågår det i stället ett stort dubbelarbete runt om i svenska företag. Detta blir mycket kostsamt, inte minst för mindre företag, där arkiveringen tar resurser från tillväxt och utveckling. Tolkningarna måste tydliggöras för att företagen bättre och snabbare ska bli en del av den digitala utvecklingen.

Företagen måste uppfylla bokföringslagens krav på överskådlighet, åtkomlighet och ordnat skick, och därför krävs det tydlighet och enkelhet i en digitaliserad värld – inte dubbelarbete.

För visst är det både krångligt och kostsamt om den som till exempel innehar företagskort och har utlägg anses ha fått kvitton i pappersform, som således ska arkiveras i pappersform i stället för elektroniskt. Det gör att man i Sverige i en hel del fall, till skillnad från i andra EU-länder, dels ska fota och lägga in utgifter i ett elektroniskt system, dels häfta fast papperskopior och stämma av dem mot fakturor.

I andra länder, till exempel Norge och Finland, har kravet på arkivering av fysiska kvitton slopats. Där räcker det att de fotar kvitton, som de sedan kan kasta.

För småföretag är det rimligen värre, då de ska arkivera alla kvitton i fysisk form i sju år och dessutom bygga upp ett digitalt arkiv.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förenkla och underlätta för svenska företag med flera, och när avser statsrådet att föreslå förändringar av bokföringslagen, så att den dels hänger med i utvecklingen, dels harmoniserar med andra länder i Europa?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:665 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/00704/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:665 av Cecilia Widegren (M)
Förlegade papperskvitton

Cecilia Widegren har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att förenkla och underlätta för svenska företag med flera, och när jag avser att föreslå förändringar av bokföringslagen, så att den dels hänger med i utvecklingen, dels harmonierar med andra länder i Europa.

Utvecklingen av teknologiska och digitala innovationer går fort. För att alla – individer och företag – ska kunna dra nytta av de möjligheter som digitaliseringen innebär måste rätt förutsättningar finnas på plats. Regeringen har därför tagit flera initiativ som syftar att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Förra våren presenterade regeringen en digitaliseringsstrategi för ett hållbart digitaliserat Sverige. Regeringen inrättade Digitaliseringsrådet som har i uppgift att främja genomförandet av regeringens digitaliseringspolitik. Regeringen arbetar målmedvetet med att digitalisera den offentliga förvaltningen i syfte att förbättra och effektivisera servicen till medborgare, företag och samhället. Tillväxtverket har fått i uppdrag att vara utvecklingsmyndighet för arbetet med ett enklare företagande med mer digitala myndighetskontakter.

Regeringen är även aktiv på EU-nivå. Bland annat kan nämnas att regeringen redan hösten 2016 tog initiativet till ett samarbete i en grupp medlemsstater inom EU med syfte att driva EU:s digitala agenda framåt.

Redovisningsutredningen tar upp frågor om förenklingar av bokföringsregler i sitt slutbetänkande och ger där ett visst underlag för kommande lagstiftningsarbete. Beredning av slutbetänkandet pågår för närvarande. I sammanhanget kan nämnas att regeringen 2016 gav i uppdrag till Bolagsverket att tillsammans med övriga berörda aktörer införa en digital tjänst för inlämning av årsredovisningar. Syftet är att underlätta företagens uppgiftsinlämning och effektivisera myndigheters och näringslivets informationshantering av årsredovisningarna. Uppdraget slutredovisas senast i mars 2018.

Inom ramen för arbetet med att förenkla för företagen genom digitalisering överväger regeringen kontinuerligt att se över områden som har särskild betydelse för att göra det enklare för många företag. Ett sådant område är bokföringsområdet. Det övervägs för närvarande inom Regeringskansliet hur underlag för förenklingar på området kan tas fram.

Stockholm den 7 februari 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.