Förlängd tid för däckbyten

Skriftlig fråga 2017/18:1020 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Tre miljoner bilister kör på dubbdäck i Sverige på vintern. Efter den 15 april måste dessa bilister ha bytt till sommardäck, om det inte är vinterväglag. Krav på vinterdäck vid vinterväglag gäller fram till och med den 31 mars. En normal säsong ska däckbytet alltså hinnas med under endast två veckor, vilket redan det är en stor utmaning, både för däckverkstäderna och bilisterna.

Sverige har en tydlig lagstiftning kring vinterdäck, vilket är bra. Men med nuvarande utformning kan lagen få oönskade konsekvenser.

Som vi vet är det svårt att beräkna hur länge eller hur kort tid vinterväglag råder i landet. Men som det verkar nu, med nuvarande snömängd som ligger kvar, kan vi ganska enkelt spekulera i att det blir betydligt längre tid. Av erfarenhet vet vi även att en försenad vår leder till att däckskiftessäsongen blir ännu kortare och verkstäderna får ännu svårare att hinna med anstormningen av laglydiga bilister. Följden blir stress och andra arbetsmiljöproblem, samtidigt som många bilister riskerar att köra olagligt på dubbdäck efter den 15 april, med risk för böter som följd.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Är statsrådet beredd att förlänga tiden för däckbyten i år för att inte skapa kaos på Sveriges däckverkstäder?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-03-13 Överlämnad: 2018-03-14 Anmäld: 2018-03-15 Svarsdatum: 2018-03-21 Sista svarsdatum: 2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga