Till innehåll på sidan

Förhör av barn utan vårdnadshavares tillstånd

Skriftlig fråga 2019/20:184 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-15
Överlämnad
2019-10-16
Anmäld
2019-10-17
Svarsdatum
2019-10-23
Sista svarsdatum
2019-10-23
Besvarad
2019-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Alla barn har rätt till en trygg och kärleksfull uppväxt. Trots detta blir många barn utsatta för hot, våld och sexuella övergrepp. Tyvärr är det inte ovanligt att barn som utsätts för våld blir det av sin egen vårdnadshavare inom hemmets slutna vrå.

Polisen saknar i dag möjlighet att fullt ut utreda fall då barn blivit utsatta för brott där barnets, ena eller båda, vårdnadshavare är den brottsmisstänkte.

Om ett barn blivit utsatt för brott och det är en eller båda vårdnadshavarna som är brottsmisstänkta kan inte polisen förhöra eventuella syskon som vittnen utan att båda vårdnadshavare först godkänner detta. I praktiken innebär detta att brottsmisstänkta vårdnadshavare kan försvåra utredningen och hindra att vittnesmål läggs till utredningen. Det kan inte anses rimligt och speglar varken barn- eller brottsofferperspektivet. 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att ta initiativ till att se över lagstiftningen i syfte att möjliggöra för polisen att förhöra syskon till brottsutsatta barn utan att en brottsmisstänkt vårdnadshavare ska kunna stoppa detta?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:184 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:184 av Magdalena Schröder (M)
Förhör av barn utan vårdnadshavares tillstånd

Magdalena Schröder har frågat mig om jag kommer att ta initiativ till att se över lagstiftningen i syfte att möjliggöra för polisen att förhöra syskon till brottsutsatta barn utan att en brottsmisstänkt vårdnadshavare ska kunna stoppa detta.

I Sverige lever i dag uppskattningsvis 210 000 barn i familjer där det förekommer olika former av våld och flera studier tyder på att ungefär vart tionde barn någon gång har upplevt våld mellan närstående vuxna. Detta är givetvis helt oacceptabelt. För att ge dessa barn en starkare rättslig ställning tillsatte regeringen i juni 2018 en utredning som bl.a. fick i uppdrag att överväga ett utökat straffrättsligt skydd för barn som bevittnar brott som begås av och mot närstående.

Utredningen lämnade i juni 2019 betänkandet Straffrättsligt skydd för barn som bevittnar brott mellan närstående samt mot uppmaning och annan psykisk påverkan att begå självmord (SOU 2019:32). I betänkandet föreslås bl.a. att det införs ett nytt brott, barnfridsbrott, som innebär ett särskilt straffansvar för den som begår en brottslig gärning mot en närstående person och gärningen bevittnas av ett barn.

Utredningens förslag innebär att barn som i dag betraktas som vittnen i många fall i stället kommer att behandlas som målsägande. En särskild företrädare kan då förordnas för barnet med uppdrag att ta till vara barnets rätt under förundersökningen och den efterföljande rättegången. Den särskilda företrädaren kan bl.a. godkänna att förhör hålls med barnet utan att tillstånd behöver inhämtas från barnets vårdnadshavare.

Betänkandet har remitterats och remisstiden gick ut den 19 september 2019. Det bereds nu vidare inom Regeringskansliet.

Regeringen har således redan tagit initiativ till en sådan översyn som Magdalena Schröder efterlyser. Jag kommer dock att följa hur frågan utvecklas och är beredd att ta ytterligare initiativ om så krävs.

Stockholm den 23 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.