Förföljelsen av kristna

Skriftlig fråga 2019/20:798 av Robert Halef (KD)

Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 15 januari anordnade riksdagens tvärpolitiska kommitté för kristna folkgruppers rättigheter ett seminarium tillsammans med organisationen Open Doors. Detta med anledning av att organisationens årliga rapport, World Watch List, presenterades. Rapporten listar de 50 länder som är värst för kristna att leva i, och i dessa länder utsätts 260 miljoner kristna för systematisk förföljelse.

Förföljelsen mot kristna i världen har ökat ständigt under de senaste decennierna. Våld, förtryck och systematiskt planerade övergrepp av islamistiska terrororganisationer hotar kristnas existens i Mellanöstern och i vissa länder i Afrika. Det gäller även i kommunistiska länder, såsom Nordkorea och Kina, där intoleransen och förföljelsen är stor.

Under förra året tog det brittiska utrikesdepartementet fram en rapport som slår fast att kristna är de mest förföljda i världen. Rapporten konstaterar att förföljelsen av kristna på allt fler platser närmar sig definitionen av ett folkmord. Vi har redan sett hur Islamiska staten (IS) gjort sig skyldiga till detta avskyvärda brott i Syrien och Irak. I den brittiska rapporten framgår att kristna utgjorde 20 procent av befolkningen i Mellanöstern och Nordafrika för 100 år sedan. I dag är siffran bara 4 procent. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att via FN och EU verka för att införa sanktioner mot länder, personer och enheter som inte respekterar religionsfriheten samt för att FN ska ta fram en handlingsplan för att skydda och säkra kristnas fortsatta existens i Mellanöstern?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-01-23 Överlämnad: 2020-01-24 Anmäld: 2020-01-28 Svarsdatum: 2020-02-05 Sista svarsdatum: 2020-02-05
Svar på skriftlig fråga