författarmorden i Iran

Skriftlig fråga 1998/99:193 av Hägg, Carina (s)

Hägg, Carina (s)
Fråga 1998/99:193 av Carina Hägg (s) till utrikesministern om författarmorden i Iran

den 14 december

Samtidigt som den svenska riksdagen högtidlighöll de mänskliga rättigheterna i kammaren så skruvades motståndet åt mot de nu 50-åriga artiklarna i andra delar av världen. Iran är ett land där maktkampen mellan de som förespråkar en diktatorisk gudsstat och de som vill demokratisera landet har fått tragiska konsekvenser. De mord på författare i Iran som vi nu nås av rapporter om, är ett svårt bakslag för reformvänner som vill öka yttrandefriheten i landet. Bland de mördade finns författaren och människorättsaktivisten Mohammad Moktarei och Mohammad Pouyandeh, som även har översatt en bok om de mänskliga rättigheterna. Även två ledare inom oppositionsrörelsen, Daruoush Foruhar och hans hustru Parvaneh Foruhar, har hittats mördade. Ytterligare en intellektuell, Pirouz Daani har rapporterats försvunnen. Den senaste månaden har konservativa krafter också belagt tidningar med tryckförbud och journalister har fängslats.

Med anledning av den upptrappade situationen är det viktigt att Sverige, EU och det internationella samfundet tydligt tar ställning till stöd för yttrandefriheten i Iran och mot mord och försvinnanden i Iran. Ca 50 författare i Iran har vädjat till president Khataami om skydd mot övergrepp och om tillstånd att få starta ett författarförbund. De behöver nu vårt stöd.

Min fråga till ministern är på vilket sätt de nya rapporterna om mord och försvinnanden i Iran föranlett något agerande från Sveriges regering.

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1998-12-14 Anmäld: 1998-12-21 Besvarad: 1998-12-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga