Företagsklimat

Skriftlig fråga 2011/12:186 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-28
Anmäld
2011-11-29
Besvarad
2011-12-07
Svar anmält
2011-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 november

Fråga

2011/12:186 Företagsklimat

av Carina Hägg (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Jönköpings läns företagare, såväl inom tjänste- som industrisektorn, är de i Sverige som ser mest pessimistiskt på framtiden. Konjunkturen har dämpats sedan i våras och förväntningarna inför kommande period tyder på en kraftig avmattning enligt organisationen Företagarna och Swedbank. Vi behöver en näringspolitik som ser framtiden i industrin. Att små företag kan växa till nya mellan- eller storföretag får heller inte ses som ett problem.

Vi ser fler varsel, människor får lämna jobb med följd av en ökning av arbetslösheten. När färre får jobb ökar kommunens försörjningsstöd. Problemet med att arbetssökande inte har efterfrågad kompetens kvarstår. Hela 36 procent av småföretagen i Jönköpings län har tvingats tacka nej till order på grund av brist på personal. Tjänstesektorn ligger under riksnivån medan det motsatta gäller för industrisektorn. Men båda sektorerna spår en kraftig avmattning under kommande år. Att både industrin och tjänstesektorn i Jönköpings län har avsevärt lägre förväntningar inför kommande år jämfört med riket som helhet måste tas på allvar. I det som kallas självfixarindex, arbetslösa eller de som riskerar att bli arbetslösa som startar eget, ligger Jönköpings län som traditionellt är en småföretagarbygd sist i landet. Samtidigt är nyföretagande och växande företag avgörande för att skapa fler arbetstillfällen.

Avser näringsministern att ta några initiativ med anledning av de uppgifter som kommit fram om den oroande utvecklingen för Jönköpings län när det gäller företagande i tjänste- och industrisektorn?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:186 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 7 december

Svar på fråga

2011/12:186 Företagsklimat

Näringsminister Annie Lööf

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att ta några initiativ med anledning av de uppgifter som kommit fram om den oroande utvecklingen för Jönköpings län när det gäller företagande i tjänste- och industrisektorn.

Inledningsvis vill jag säga att jag tar de problem och utmaningar i regionen som Carina Hägg beskriver på största allvar. Samtidigt har jag stor tilltro till regeringens generella politik för att stärka entreprenörskap och företagsklimat liksom till den regionala tillväxtpolitik som bedrivs i dag. Inom dessa politikområden har vi tagit och tar löpande en stor mängd initiativ i syfte att stärka företagsklimatet i hela näringslivet och därmed svenska företags konkurrenskraft inom alla branscher och regioner.

Regeringen bedriver en aktiv regional tillväxtpolitik för att stärka förutsättningarna för tillväxt i alla delar av landet. Den bästa kunskapen om vad som behövs för att utveckla en viss region finns i regionen. Därför ligger huvudansvaret för de regionala tillväxtresurserna också på regional nivå. Regeringen tillhandahåller en rad verktyg som den lokala och regionala nivån kan använda. Dessa verktyg består bland annat av medel för projekt- eller företagsstöd i syfte att stärka utvecklings- och konkurrenskraften i regionen. EU:s strukturfonder, såväl regionala utvecklingsfonden som socialfonden, under perioden 2007–2013 är också ett viktigt instrument för detta.

Strukturomvandlingen i näringslivet är ständigt pågående och kan kortsiktigt innebära ökad arbetslöshet och omställningsbehov. En nyckelfaktor för långsiktig konkurrenskraft är därmed en god omställningsförmåga. Carina Hägg pekar på en situation i regionen där ökande arbetslöshet kombineras med att företag upplever problem med tillgång till lämplig arbetskraft. Detta understryker behovet av omställning och av insatser som stärker omställningsförmågan.

Entreprenörskap är i sig en katalysator för utveckling och omställning, och ett gott företagsklimat bidrar därmed även till omställningsförmågan. Men när det gäller arbetsmarknadens utbudssida finns de centrala verktygen för att underlätta omställning inom arbetsmarknads- och utbildningspolitikens områden.

I budgetpropositionen för 2012 har regeringen lagt fram ett arbetsmarknadspaket på totalt 3,5 miljarder kronor 2012. Paketet innehåller både strukturella åtgärder för att motverka långtidsarbetslösheten och temporära åtgärder för att möta inbromsningen i ekonomin, bland annat stöd till förmedlingsinsatser och fler programinsatser för dem som riskerar långtidsarbetslöshet. Samtidigt föreslås satsningar för att öka stödet för de som är långtidsarbetslösa. Arbetsförmedlingen har också en viktig roll genom sitt arbete för bättre matchning på arbetsmarknaden.

Min övertygelse är att tillväxt byggs underifrån. Den nationella nivån ger grundläggande förutsättningar så att man lokalt och regionalt kan utveckla sin region efter egna prioriteringar. Detta är det bästa sättet att stödja Jönköpings län såväl som andra delar av landet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.